Seminariet går in i en ny epok

På bostadsområdet Östermalm ligger en av Luleås äldsta byggnader. Vi fick en förhandsglimt av vad som kan bli några av stadens mest exklusiva lägenheter.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2017-04-15 06:00

Egentligen har vi Gustav V att tacka för den lejongula byggnaden i natursten och tegel. 1907 beviljade den dåvarande konungen en begäran från biskop Olof Berggren om ett folkskoleseminarium som skulle råda bot på bristen på skollärare i norra Sverige.

106 år efter att byggnaden togs i bruk genomgår det forna lärarseminariet en omfattande renovering.

– Egentligen är det bara adressen som är densamma, säger fastighetsmäklaren Daniel Tillstam skämtsamt.

– Och fasaden, tillägger projektledaren Per Utterström från Nåiden.

Det är inte särskilt långt ifrån sanningen. Stora delar av skolans innandöme har rivits ut.

– Vi har rensat bort allt organiskt material från väggar och tak. Våra mätningar visar att mögelproblemet är löst, berättar projektledaren Per Utterström.

Från det tomma husskalet ska sedan 66 lägenheter formas i en anda som för tankarna till 1900-talets början. Ett tiotal lägenheter är fortfarande till salu.

Norrbottens Media var med häromdagen när den första visningslägenheten inspekterades. Det handlar om en enrummare som är beläget på markplanet i C-huset med en egen ingång och en egen stentrappa vänd mot Skurholmsfjärden.

Det har inte sparats på detaljerna i lägenheten. Fönsterna är i en storlek som förr i tiden benämndes som manshöjd.

– Vi vill ta vara på karaktären i huset . Det finns inte så många sekelskifteslägenheter kvar i Luleå. Vi har försökt att inreda det på rätt sätt med fiskbensmönstrad ekparkett och tjocka marmorskivor i köksdelen. Allt annat hade varit att våldföra sig på byggnaden, säger Jerry Eriksson, vd i fastighetsbolaget Avarus.

Takhöjden (3,55 meter) skapar möjlighet till dubbla uppsättningar köksskåp.

– Jag har sålt bostäder i Stockholm och Luleå i snart 14 år. Jag har aldrig tidigare sålt en lägenhet med en köksstege, vilket är en förutsättning för att man ska nå den övre skåpraden, tillägger Daniel Tillstam.

Det forna lärarseminariet blir uppfört i tre etapper. Den q-märkta huvudbyggnaden började byggas 1905, C-huset tre år senare, medan B-delen var klar 1970. Här utbildades lärare fram till 1987, när utbildningen flyttades till universitetet på Porsön.

Vuxenutbildningen övertog lokalerna fram till dess Luleå kommun sålde de tre byggnaderna till fastighetsbolaget Avarus AB.

Renoveringen beräknas ta två år. Vid årsskiftet 2017/18 är det tänkt att bostadsföreningen Seminariet 1 ska vara inflyttningsklar.

Under rundvandringen besöker vi kontorslokalen som en gång i tiden rymde skolans administration. I rummet står ett kassaskåp där skolarkivet tidgare förvarades. På den massiva ståldörren har smidesbolaget Krylbo placerat sitt signum.

– Det här ska bli en lägenhet på 186 kvadratmeter. Den ligger i två plan med en spiraltrappa ned till rummet i källaren. Kassaskåpet borde kunna fungera som en utmärkt vinkällare, berättar Jerry Eriksson.

Exklusiviteten i lägenheterna understryks i prissättningen på bostadsrätterna.

– Priset är 33 000 kronor per kvadratmeter. De största lägenheterna kostar över fem miljoner kronor, förklarar mäklaren Daniel Tillstam.

De dyraste hemmen är placerade i huvudbyggnadens fjärde våningsplan, där arkitekten Johan Berg skapat en öppen planlösning med åtta meters takhöjd i matsalen. I lägenhetens övre plan bildar urtavlan till skolans klocka ett fönster.

– Tyvärr har vi inte lyckats få i gång urverket, men klockan ska vara kvar. Den är i högsta grad en del av byggnadens personlighet, understryker ägaren Jerry Eriksson.

Byggnadens historia

Gustaf Hermansson är mannen som skapade folkskoleseminariet i Luleå. Den Stockholmsfödde arkitekten räknas till en av nyrenässansens främsta lärjungar i Sverige.

Han är mest känd för att ha ritat en rad byggnader i Sundsvall efter branden 1888. Bland övriga byggnader märks Sofia kyrka i Stockholm 1906, Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg 1897 och Arvidsjaurs kyrka 1903.

Byggnaden i Luleå var bland annat känd för sin trädgård som fanns fram till 1968. Fortfarande i dag syns spridda förvildade kvarlevor av exotiska växter som odlades i den gamla seminarieparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!