Seger hamnade i ett stim

16-åriga Elin Seger från Ersnäs gjorde skäl för namnet när hon på lördagen tog hem ett SM-guld i pimpelfiske. "Jag hann bara sätta ner pirken i hålet så hade jag en ny fisk på kroken", säger hon.

Kaj Kottelin Älvsbyn SFK tog guld i herrarnas veteranklass.

Kaj Kottelin Älvsbyn SFK tog guld i herrarnas veteranklass.

Foto: Robert Åkerström

LULEÅ2015-04-12 18:44

Det är en glad guldmedaljör som berättar om den lyckosamma tävlingslördagen på sjön i Norsjö, Västerbotten. Tävlingen går till så att alla klasser, från junior till senior, startar samtidigt och tar sig ut på sjön till fots. Den som på fyra timmar fått ihop mest fisk i kilo räknat vinner.

– Jag och pappa (Jonas Seger, reds.anm) gick tillsammans, och vi tog oss kanske fyra kilometer ut på sjön från startplatsen. Vi kollade efter grund och gick till ett ställe vi tänkte skulle vara bra. Vi använde magkänslan också, säger Elin Seger.

Stället skulle visa sig vara det perfekta.

– Det var en bra chansning av oss. I första hålet satt jag säkert en timme och bara drog och drog hela tiden. Det var mest småfisk.

Vid invägningen hade Elin Seger fått ihop 2 607 gram abborre totalt. Kilon som räckte hela vägen till guld i äldre damjunior-klassen. En vinst som Elin Seger värderar högt.

– Jag har hållit på med det här i princip hela livet, och tävlat i det sedan jag var två-tre år gammal, och aldrig vunnit något sådant här stort tidigare.

Tävlingsinstinkten, följer den med efternamnet?

– Ja, det kanske hör ihop. Ha ha!

Har du något bra pimpeltips du kan dela med dig av?

– Det bästa tipset jag kan ge är att ha tålamod och vilja. Förutom rätt grejer och teknik så är det vad man behöver. Det handlar inte alltid om tur, som folk kanske tror, säger hon men tillägger snabbt:

– Även om tur också är bra att ha.

I sin skrylla har hon varpaspön som hon kör med i tävlingarna. På pirken har hon en trekrok eller mormyrska, och agnar gör hon med maggot eller fjädermyggslarver.

Men det viktigaste är ändå...

– ...isborren. Under en tävling kan det bli upp till 50 hål.

Guldet innebär en möjlighet för Elin Seger att få tävla för Sverige i Nordiska mästerskapen nästa år. Totalt deltog ungefär 500 personer i helgens SM-tävlingar. De individuella tävlingarna kördes på lördagen och lagtävlingarna på söndagen. Utöver Elin Segers guld tog Norrbotten hem ännu ett guld i individuella tävlingen, det var Kaj Kottelin från Älvsbyn sportfiskeklubb som vann herrarnas veteranklass. Sedan blev det fyra silvermedaljer totalt i de individuella tävlingarna. Det blev också ett guld och två silver i lagtävlingarna.

– Det har varit jättefina isförhållanden. Ingen snö på isen och på lördagen hade vi sol, summerar Andreas Anttila, tävlingsansvarig i Luleå sportfiskeklubb.

Har du själv tävlat?

– Ja, men med dåligt resultat, så det behöver vi inte prata om.

FAKTA/Samtliga medaljörer från Norrbotten på pimpel-SM Norsjö 2015

Individuellt:

Herrveteran:

Guld till Kaja Kottelin, Älvsbyn och silver till Veli Metsivainio Tornedalens SFK

Damsenior:

Silver till Marina Sundqvist Råneå

Äldre damjunior:

Guld till Elin Seger SFK Luleå

Silver till Diana Vennberg Överkalix

Äldre herrjunior:

Silver till Daniel Bergman Råneå

Lag:

Silver till herrveteraner Råneå SFK

Guld till Överkalix äldre herrjuniorer

Silver till Piteå äldre damveteraner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om