Sebastians sommarjobb: diskplockare

Krav: god balans, förmåga att socialisera och inga problem med varma, fuktiga utrymmen. Dagens sommarjobb - diskplockare på Bistro Bar Brygga i Luleås södra hamn.

Två tallrikar får vara nog för NSD:s reporter. Att balansera två till på handlederna innebär förmodligen tallrikar på golvet.

Två tallrikar får vara nog för NSD:s reporter. Att balansera två till på handlederna innebär förmodligen tallrikar på golvet.

Foto: Göran Ström

Luleå2013-08-17 10:00

Sommarjobbet utförs med ett ständigt blickande upp mot himlen över södra hamn. Vädret är helt avgörande för vilket arbetstempo som ska komma att krävas av personalen. Otaliga gånger under kvällen får jag höra att detta bara är en viskning av vad som sker under kvällssol. Jag tror att blandningen av lika delar duggregn, ösregn och uppehåll är en passande start på diskplockkarriären.

För det finns ett tydligt och aldrig sinande behov av att dricka ur. Föga förvånande, då det är därför gästerna har tagit sig till "Färjan" denna kväll, men att det ideligen dyker upp nya tomglas där man nyss plockat undan är ju något man inte reflekterar över när man själv är gäst. Som en tonårsförälder som tycker att nya klädhögar dyker upp innan de första är i tvättkorgen, ställs disken undan och tas till diskrummet för att sköljas.

Sommarjobbskollega denna kväll är Ebenezer Okoh. "Ebben" kom från Ghana för nio månader sedan för att studera på LTU och drygar ut studielånet genom att plocka disk på BBB på sommaren på Allstar övriga årstider.

– Jag skakar bara på huvudet när jag ser köerna här. Folk kan köa två timmar bara för att komma in och dricka. Det är helt hysteriskt inne och går inte att ta sig fram med en back full av disk. Det kan bli så i Ghana också men då är det en stor artist som är där eller så är det en speciell fest. Här är det bara för att stå bredvid varandra och dricka.

"Ebben" säger att det "kanske är svensk stil att göra så och då är det bra att uppleva det" eftersom han är här för att samla svenska upplevelser förutom sina IT-studier.

Snart börjar matgäster rycka i mig för att få en avhandling av druvorna i restaurangens rödvinutbud, någon vi ha tips på en god drink och maträtter ska levereras i ett raskt tempo. Jag skulle hata att tappa fyra pommes frites när tallriken ska på bordet eller att någons fördrink skulle skvalpa ut på duken vid nedställningsögonblicket. Hur tråkigt det än må låta löses det genom "det säkra före det osäkra". En tallrik i varje hand, den där tredje och fjärde som balanseras på handleden får stå kvar i mathissen. Dryck på bricka bär jag med vad bilskolläraren skulle beskriva som tio-i-två-greppet. Att bära ut brickan i öronhöjd, på en hand, på fingertopparna, får vackert vänta.

Och mycket handlar faktiskt om att inte göra bort sig. Som att balansera till diskrummet ned för en väldigt smal, hal trappa med nio såsiga tallrikar, 18 bestick och dressingskålar utan att något av det glider ur händerna.

Sebastian Andersson är en annan sommarjobbskollega. Han trivs med jobbet men med en invändning.

– Man kan inte göra någonting annat. Ikväll jobbar jag till klockan 03 och på helgen till 04 eller 05, då sover man länge dagen efter och det blir inte mycket tid för annat.

För Beatrice Åman är det första gången hon arbetar inom krogbranschen.

– Jag älskar det. Det bästa sommarjobb jag har haft, det är skitkul, säger Beatrice.

En anledning till att det är lätt att trivas på detta jobb är stämningen. Nu har jag tydligt förstått att det är som bartender Henrik Nyström säger: "Två olika jobb. Ett när det är vackert väder och ett när det är som idag". Det sistnämnda innebär naturligtvis att det finns mer tid för att snacka och bli serverad kaffemilkshakes av schyssta kollegor. Eller att bli testad om man verkligen är från Göteborg genom att bli pepprad av ordvitsar av Nyström. Vid en fullsatt uteservering är det mängder av drinkar som ska blandas och väldigt mycket disk som ska plockas och då finns säkerligen inte samma tid för få varandra att må bra. Men under min sommarjobbskväll finns det tid för det. Och det är en av anledningarna att jag trivs så bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om