Se upp för utter!

Det blev en utter i Stadsparken i vinter.- Valet var enkelt, säger Lennart Berg, parkmästare i Luleå kommun.Transporten av 15 ton utter var inte lika enkel. Lastbilen pallade inte för trycket utan transporten gick i stället på trailer.

Foto:

LULEÅ2009-01-16 06:00
Strax före klockan 11.00 i går eftermiddag var uttern på plats.
Det betyder att ett månads långt arbete gett resultat.
- Vi började i mitten av december, säger Hans Englund, Luleås hovleverantör av vackra vinterdjur och andra dekorationer. Fast det blev ju varmt under en vecka och då kunde vi bara täcka över.
Det är främst Hans Englund som tillsammans med Urban Larsson och Juha Palosaari arbetet med uttern ute på kommunens trädgård i Björsbyn.
Ett mödosamt arbete som gett gott resultat.
Som vanligt drar Stadsparkens djur till sig stor nyfikenhet och årets är ingen tillfällighet. Många Luleåbor stannade till när transporten med uttern gled upp på Storgatan.
15 ton utter
Uttern vägde nästan 15 ton och det innebar problem vid avfärden från Björsbyn som blev försenad. Den lastbil som var tänkt att ta med det stora rovdjuret klarade helt enkelt inte av en sådan tung uppgift utan en trailer fick tillkallas.
Kranen som skulle lyfta uttern fick kompensera snödjurets tyngd med att sätta tio ton extra vikt för att säkerställa lyftet in i Stadsparken.
Lennart Berg berättar att det inte var så svårt att välja uttern som vinterns djur.
- Den är ju "rödmärkt", alltså utrotningshotad. Det är många som undrar om vi inte börjar få slut på idéer vad vi ska ha för djur men vi har en lista med förslag från faunan vad vi ska välja. Vi har också böcker som vi tittar i.
Började som ett skämt
Traditionen med djur i Stadsparken började egentligen med den förre parkchefen Göran Sundqvist och när han tillträdde tjänsten i mitten av 80-talet.
- När han kom upp så sa han att "i Luleå går det väl isbjörnar på gatorna"
Så för att ge svar på tal så tillverkade parkarbetarna några isbjörnar och placerade dem utanför Domus-varuhuset...
Det var ingivelsen att tillverka ett djur i Stadsparken och 1986 fanns det första på plats, en tupp.
- Allt startade som ett skämt alltså. Fast djuren har ju förfinats genom åren.
Isen tas från Luleåälven vid Gültzauudden och är eftertraktad också av andra kommuner. Skellefteå och Haparanda exempelvis köper is av Luleå.
Det dröjer ytterligare några dagar tills rutschkanefunktionen är i drift i Stadsparken.
- Den blir klar tills i början av nästa vecka, säger mästerskulptören Hans Englund.
Under åren är det däggdjuren som har dominerat djurbilden i Stadsparken.
Så här ser det ut:
Däggdjur: 23.
Fåglar: 8.
Fisk: 1.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om