Se nya roboten utföra en canceroperation

Den nya operationsroboten på Sunderby sjukhus gör att fler prostatapatienter nu kan behandlas i Norrbotten istället för att skickas till andra sjukhus.
– I en svensk kontext så är det verkligen på tiden, säger Jonatan Palmgren, urolog vid Sunderby sjukhus.

Nu kan prostatapatienter åter opereras vid Sunderby sjukhus. En ny operationsrobot gör det möjligt. "Det här är ett teknikspång som gör att vi kan vässa behandlingarna ytterligare och få bättre kvalité och mindre skador", säger urologen Jonatan Palmgren.

Nu kan prostatapatienter åter opereras vid Sunderby sjukhus. En ny operationsrobot gör det möjligt. "Det här är ett teknikspång som gör att vi kan vässa behandlingarna ytterligare och få bättre kvalité och mindre skador", säger urologen Jonatan Palmgren.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-12-11 00:01

Nyheten i korthet

  • Sunderby sjukhus i Norrbotten har införskaffat en operationsrobot som möjliggör mer avancerade operationer med högre precision.
  • Roboten, som kostade 25 miljoner kronor, används för att operera prostatacancer, tjocktarmscancer, ändtarmscancer, njurcancer, brockkirurgi och för att ta bort livmodern på kvinnor.
  • Tack vare roboten kan nu 60-80 norrbottningar årligen opereras för prostatacancer på Sunderby sjukhus istället för att skickas till andra sjukhus.

På operationsbordet mitt i rummet ligger en man i 50-årsåldern som förbereds för operation. Han är en av de 60-80 norrbottningar som varje år nu kan operas för prostatacancer vid Sunderby sjukhus. 

– Det här gör att vi kan jobba med högre precision och få mer avancerade operationer gjorda på ett säkert och bra sätt, säger Jonatan Palmgren, urolog vid Sunderby sjukhus och den som opererar roboten.

undefined
Urolog Jonatan Palmgren och Periklis Koumoutsakos, assistent vid operationen, förbereder titthålsoperationen med den nya roboten.

Efter att patienten sövts går Jonatan Palmgren fram till patienten tillsammans med urologen Periklis Koumoutsakos, som ska vara assistent vid operationen. De gör flera hål i patientens buk där de för in instrumenten som sitter på fästade på operationsrobotens armar. 

undefined
Cirka 25 miljoner kronor har roboten kostat Region Norrbotten.

Det var i början av 2024 som Region Norrbotten köpte in operationsroboten för omkring 25 miljoner kronor. Idag används den, förutom till prostatacanceroperationer, för att operera tjocktarmscancer, ändtarmscancer, njurcancer, till bråckkirurgi och till att ta bort livmodern på kvinnor.

– Vi är sist i Sverige att köpa en operationsrobot och vi är det sista sjukhuset i den här storleken som köper en, så i en svensk kontext så är det verkligen på tiden, säger Jonatan Palmgren.

undefined
Jonatan Palmgren sitter i ett hörn av operationssalen när han opererar med roboten. "Studier visar att de som har spelat mycket tv-spel har lättare att lära sig operera med en operationsrobot", säger han.

 

undefined
Här styr kirurgen operationsroboten.

Operationsrobotar har använts i Sverige i tjugo år med start på Karolinska sjukhuset i Stockholm. De är nu standardmetod för prostatektomier, där man tar bort prostata vid prostatacancer, men även standardmetod vid ändtarmscancer.

– Det kommer på bred front och håller på att bli standard för en lång rad ingrepp, så jag skulle säga att vi inte är försent ute, men det är i sista minuten. Det var en bra och viktig investering för att hålla oss relevanta som sjukhus och som opererande specialiteter att vi har en robot även i Norrbotten för att kunna erbjuda befolkningen en modern sjukvård av hög klass även i fortsättningen, säger han.

undefined
Den enda gång patienten sover är på operationsbordet. Eftersom det är dagkirungi så får patienten åka hem efter operationen.

När själva operationen börjar så har Jonatan Palmgren tagit plats vid styrenheten som står i ett hörn av operationssalen medan Periklis Koumoutsakos som assisterar står vid patienten. På stora dataskärmar kan man följa vad som händer inne i patienten och ser tydligt när kirurgen opererar.

– Roboten är ett väldigt effektivt verktyg för att göra svåra uppgifter i en operationssal. En av poängerna med roboten är att man kommer närmare det man ska operera. Man får bättre precision och så ser man bättre då den förstorar operarationsfältet en del, säger han.

undefined
"Metoden för den här roboten är mer intuitiv än med den gamla titthålstekniken som var ganska stökig och tog lång tid att lära sig", säger urologen Jonatan Palmgren. Periklis Koumoutsakos på bilden är närmast patienten under operationen.

I Sverige diagnostiseras årligen cirka 10 000 män med prostatacancer, varav cirka 250 i Norrbotten. Av de som bor i Norrbotten är mellan 150-180 män aktuella för botande behandling som strålning eller operation med borttagande av prostata – något som tidigare skett i Umeå.

– Det som är roligt är att vi får börja operera prostatacancer igen efter tio års uppehåll. Sedan är vi först i Sverige med att göra det här i dagkirurgi där patienterna kommer på morgonen och får gå hem när vi är klara med operationen. De som kommer långt ifrån får sova över på patienthotellet, säger urolog och överläkaren Jonatan Palmgren vid Sunderby sjukhus.

undefined
En liten display på operationsroboten. Här kan man hissa roboten upp eller ner men också förflytta den över golvet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!