Här möter vi polishundarna som spårade upp rymlingarna

De två unga männen som rymde från ungdomshemmet fick en timmes försprång. Men vad hjälpte det när de fick ett helt gäng polishundar i spåren. Nu har vi träffat två av de lurviga hjältarna.

De hundar som får utbildas vidare till polishundar får genomgå rigorösa tester. De ska vara modiga, tåliga, visa stor lust för kamp, arbete och lek men också vara sociala.

De hundar som får utbildas vidare till polishundar får genomgå rigorösa tester. De ska vara modiga, tåliga, visa stor lust för kamp, arbete och lek men också vara sociala.

Foto: Peter Olofsson

Luleå2021-06-12 15:53

Det må vara studenttider, men när två unga män sprang ut från anstalten Johannisberg i Kalix blev det stor polisinsats. Av en händelse hade flera i polisens hundenhet i Luleå samlats för träning, så kittade och klara var schäferhundarna Kummin, Mezzo och Oi på plats i spåret på en timme.

Det tog inte länge innan de fick syn på rymmarna, men killarna sprang snabbt i sina gympaskor och lyckades hålla sig undan poliserna ett i ett par timmar innan hundarna nosade upp dem.

– Jag träffade den första och han hade tappat skorna i skogen och var allmänt eländig och blöt. De orkade inte mer och gav upp till slut, säger Amelie Gidlund, Mezzos matte och hundförare.

– Och de ska ha varit så myggbitna! fyller Annika Säfström, vars hund Kummin jagade ikapp den andre.

När polishelikoptern flög in förstod nog de flesta Kalixbor vad det rörde sig om. Poliserna berättar att de mötte ett par som satt upp en egen liten vägkontroll där de satt sig för att spana. Men det var hundarnas intensiva jakt och faktumet att de kunde turas om att söka i sommarvärmen som gjorde att killarna kunde hittas, säger Annika Säfström.

De många risporna på polisernas underarmar vittnar om torsdagens händelser bland snåren.

– Vi låter som elefanter när vi kommer i skogen. Det brakar, man svär åt hunden, ligger klapp i backen och ramlar in i träd. Men ja, det är ett visst självskadebeteende att vara hundförare, säger Amelie Gidlund.

Fick hundarna någon belöning eller var de för slut för att fira?

– Jag har som regel att Kummin får korv när han gjort något bra. Har han gjort något extraordinärt så blir det falukorv, men nu fick han grillkorv. Men han fattar inte varför han får korv, det känns bara bra för mig, utan han är nöjd över att ha fått spåra fram till en person, säger Annika Säfström.

Hundenheten bildades i mars förra året och från i höst ska det i princip dygnet runt finnas en tillgänglig hundförare som kan rycka ut i länet för att söka misstänkta, leta spår på brottsplatser eller hitta försvunna personer. Skillnaden mot förr är att de nu är ett arbetslag, även om flera sitter på olika orter.

Hundpoliserna har fått nya specialdesignade fordon med exempelvis separat klimatanläggning för hunden, hjärtstartare och vapenställ för förstärkningsvapen. En kamera visar också hela tiden hur hunden har det där bak i buren.

Gillar bollar och bad

Namn: Kummin

Ålder: 5 år

Vikt: 40 kilo

Intressen: Sova och mysa med sin familj, vara i stugan, fjällvandra, leka med bollar och träna agility med barnen.

Namn: Mezzo

Ålder: 4 år

Vikt: 37 kilo

Intressen: Gillar att hitta narkotika och vapen, men på fritiden älskar han att vara med sin familj. Men det bästa han vet är att bada.

Båda är schäfrar som fötts upp av Försvarsmakten och sedan genomgått en åtta veckors grundutbildning till patrullhund, samt lagt till sig med utbildning mot narkotika och vapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!