Livet är en skola till sjöss – utan mobiler

De 24 eleverna verkade hyfsat samspelta när skolsegelfartyget Shamrock lade till i södra hamnen i Luleå på onsdagen.

Shamrock låg vid kajen i södra hamnen i Luleå. Efter att ha besökt Töre är fartyget på väg söderut under sin en månad långa resa.

Shamrock låg vid kajen i södra hamnen i Luleå. Efter att ha besökt Töre är fartyget på väg söderut under sin en månad långa resa.

Foto: Klas Halvares

Luleå2020-07-22 15:00

De senaste två veckorna har Shamrock stävat norrut från Stockholm. Vid Töre vände de och nu har de ytterligare två veckor kvar på äventyret. 

I Töre bjöds de också surströmming. Om det var strömmingen eller annat är oklart. Men Bruno Forsblom Mattson, 18, en av eleverna på långseglingen, blev sjösjuk.

– Sjögång och surströmming är nog ingen bra kombination, jag blev helt utslagen, säger han.

Han sökte sig till långseglingen efter tips från en vän.

– Jag tänkte att det skulle vara en cool upplevelse att resa norrut längs kusten – långsamt. Kör man bil ser man ju bara motorvägar. Nu får vi uppleva naturen och det är coolt, säger han.

Forsblom Mattsson berättar att de arbetar i vaktpass med olika uppgifter som till exempel att jobba i köket, vara utkik längst fram och att biträda navigatören.

I styrhytten finns en låda där eleverna har fått lämna ifrån sig sina mobiltelefoner. Nu, när de ligger vid kaj, får eleverna tillbaka mobilerna.

– Det är rätt skönt att inte ha den, jag har inte saknat den, säger Forsblom Mattson.

Anledningen till att ta mobilerna ifrån eleverna är bland annat en säkerhetsåtgärd.

– Blir man störd av mobilen tappar man fokus på det man ska göra. Så minskar det risken för hemlängtan, säger Ludvig Euren, befaren jungman och den som varit med längst på Shamrock.

Forsblom Mattson tycker att resan varit bra.

– Det är superkul. Jag har aldrig seglat förr men nu har jag lärt mig. En annan sak som jag upptäckt är att sova är underskattat. 

Fakta m/s Shamrock

Shamrock, som från början gick under namnet Ewald, byggdes år 1915 i Holland.

Skeppet är 28,3 meter långt och 6,58 meter brett.

1969 köptes skeppet av Holger Renberg, född och uppvuxen i Luleå. Skeppet fick då namnet Shamrock.

Holger Renberg var även grundare av folkhögskolan Skeppsholmsgården i Stockholm, och det var han som startade verksamheten med skolskepp som ungdomar fick segla iväg på.

Shamrock har varit på besök i Luleå många gånger och tidigare var ofta Holger Renberg med ombord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!