Det var vid sammanträdet den 23 september som kommunfullmäktige biföll första punkten i en motion från Liv Shange Moyo och Jonas Brännberg i Socialistiskt alternativ.
Motionen gick ut på att kommunen skulle verka för i första hand att lagen om anmälningsplikt för offentligt anställda inte ska bli verklighet. I andra hand för att den ska upphävas.
Beslutet överklagades av Sverigedemokraternas Joas Funck och Dexter Krokstedt.
– Jag tycker inte att kommunen ska bryta mot kommunallagen och inte gå utanför den kommunala kompetensen. Jag varnade i talarstolen i fullmäktige om att det här var olagligt och ändå struntade man i det, säger Dexter Krokstedt.
Han ser det som ett sätt att "obstruera mot Tidöregeringens migrationsreformer".
– För oss är det självklart att alla illegala invandrare i Luleå ska utvisas, säger Dexter Krokstedt.
I domen från 13 december fastslår förvaltningsrätten i Umeå att Luleå kommun överskred grunderna för den kommunala kompetensen genom att besluta om något som inte är en kommunal, utan en statlig angelägenhet. Detta trots att lagen, i fall den skulle gå igenom, berör både kommunens verksamheter och anställda.
"Det aktuella lagförslaget är inom migrationsområdet, där riksdagen har exklusiv kompetens att stifta lagar", konstateras det i domen.
Kommunen har rätt att komma med synpunkter men det ska ske inom ramen för ett remissförvarande skriver förvaltningsrätten.
Daniel Smirat (S), kommunfullmäktiges ordförande, känner inget personligt ansvar för att det fattades ett beslut som stred mot lagen.
– Som ordförande ställer jag förslag mot varandra och sedan är det fullmäktige som röstar på de olika alternativen. Jag är neutral i min roll, säger han och hänvisar frågan vidare till de politiska ledarna i partiet.
Kommunalrådet Carina Sammeli (S) var den som skrev under yttrandet som kommunen lämnade till förvaltningsrätten.
– Jag får ju respektera vad domstolen säger och har inga planer på att överklaga, säger hon.
Är det inte pinsamt för kommunen?
– Nej, men det tycker jag inte.
Att kommunen svarar på remisser och tycker till om statliga utredningar är vanligt, berättar hon, men den här gången skedde det innan förslaget gick ut på remiss.
– Vi bedömde att det inte var så stor skillnad, säger hon.
I slutändan blev det ändå så att regeringens utredare, som lämnade sitt förslag i november, undantog hälso- och sjukvården, socialtjänst, skola och bibliotek från anmälningsplikten av personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
– Jag tycker att det var väldigt bra, säger Carina Sammeli.
Dexter Krokstedt vill inte kommentera regeringens slutgiltiga förslag.
– Jag är lokalpolitiker för Luleå och ansvarar för våra lokalpolitiska frågor i kommuner, säger han.
Jonas Brännberg i Socialistiskt alternativ som lämnade in motionen, tycker att domen som ogiltigförklarar det som ursprungligen var hans förslag är märklig.
– Kommuner har förstås rätt att yttra sig om lagar och regler som regeringen vill föreslå. Sedan är ju frågan delvis överspelad, vilket beror på det stora motståndet från alla som jobbar i de berörda yrkena och från fackföreningarnas protester och allt annat opinionsarbete som vi och andra har gjort.
Så du ångrar ingenting?
– Nej, absolut inte. Och förvaltningsrättens domar är inte prejudicerande. Vi får väl se om vi överklagar det här eller inte. Man kan ju överklaga det för sakens skull, men det är lite att kasta jästen efter degen eftersom frågan är avgjord på annat sätt redan.