I dagsläget betalar asylsökande 50 kronor för ett läkarbesök på en hälsocentral, jämfört med den ordinarie avgiften som är 200 kronor. Detta eftersom de saknar annan inkomst än dagersättning från Migrationsverket. Asylsökande betalar inte heller för ambulanstransport, utan det debiteras via ett annat system.
Det tycker Marianne Sandström (SD) är fel. Hon tycker att reglerna ska vara lika för alla, men att rabatt ska kunna ges efter individuella behovsprövningar.
– Egentligen är det väldigt fördomsfullt att tro att alla som söker asyl har så dålig ekonomi att man behöver särbehandlas. Till exempel politiska flyktingar kan ha haft det väldigt gott ställt i sitt hemland, säger Sandström.
Men även om man har en förmögenhet har man i regel ingen inkomst. Är det verkligen rimligt att ta bort rabatten?– Jag tycker det. Om svenska medborgare ska få hjälp av socialförvaltningen får de inte ha tillgångar.
Leder inte behovsprövningar till ökade administrativa kostnader?– Det kan det i viss mån göra, men det är svårt att säga vad de kostnaderna skulle landa på.
Både socialdemokrater och vänsterpartister kritiserade SD:s förslag hårt från talarstolen.
– Rimligt att vi är ett solidariskt samhälle och tar hand om de utsatta, säger Johannes Sundelin (S).
I fullmäktige på torsdagen motiverade Lage Hortlund (SD) förslaget att ta bort rabatten med att en nyanländ fyrbarnsfamilj kan få upp till 32 000 kronor per månad i bidrag. Påståendet möttes av kritik, men Hortlund står fast vid att det stämmer.
– Nyanlända är det som har det, säger Lage Hortlund.
Men först när man har uppehållstillstånd och inte har kvar den rabatterade patientavgiften?– Hör du, det vet jag inte hur det är.
Borde du inte veta innan du yttrar dig i talarstolen?– Det gäller likabehandlingen, att alla ska behandlas lika.
Sundelin:
– Han syftar på summor som uppstår om man slår ihop massor av saker och som inte stämmer. Det är summor som inte går att uppnå. Man gör så här hela tiden, tar fakta och vrider den så det blir fel.
SD vill också att regionen ska sluta utföra rituell omskärelse, som i nuläget erbjuds mot en avgift på 1 700 kronor. Ingreppet ingår inte i högkostnadsskyddet.
– Men kostnaden för regionen är mycket större, säger Sandström.
Kenneth Backgård (SJVP) hänvisar till SKL:s rekommendationer om att regionerna ska erbjuda ingreppet för att förhindra så kallade "hemmasnickrare".
– Jag kan ha synpunkter på ritualen som sådan, men det finns där av en anledning. Och det görs i väldigt liten omfattning, säger han.
Att regionens sjukvård utför ingrepp som inte är medicinskt motiverade ser Sandström inte som rätt väg att gå.
– Sedvänjan med omskärelse ska avskaffas, säger hon.
Sundelin:
– Det finns SKL-rekommendationer och tills det kommer andra saker tycker jag det är viktigt att vi följer det.
SD:s förslag mötte inget gehör i regionfullmäktige.