Deltog vid presskonferensen gjorde SD:s talesperson i näringslivsfrågor Mattias Bäckström Johansson, oppositionsrådet i Region Norrbotten Marianne Sandström och Per Göransson, distriktsordförande för SD i Norrbotten och partiets gruppledare i Luleå kommun.
– Vi säger ja till kärnkraft i Norrbotten. Kärnkraft är en lösning för fossilfri kraftproduktion, sade Sandström under pressträffen.
Hon anser att Luleå har perfekta förutsättningar för en etablering av ett kärnkraftverk, som kan försörja hela norra Norden med el. SD vill att reaktorerna byggs vid kustlinjen i Luleå.
Partiet kommer att motionera i både Luleå kommun och Region Norrbotten i frågan.
– Vi yrkar på att Luleå kommun och Region Norrbotten uttalar sitt positiva ställningstagande till att etablera kärnkraft inom kommunen och regionen. Luleå business region och regionen ska uppvakta alla kraftbolag som kan utgöra de möjliga huvudmännen till ett nytt kärnkraftverk i regionen, sa Sandström.
Enligt SD är Norrbotten det län som konsumerar mest el per invånare. Samtidigt kommer behovet av el att öka i och med de planerade industriinvesteringarna som Hybrit och H2 green steel.
Utan kärnkraft anser Per Göransson att energiförsörjningen blir för osäker, vilket kan leda till högre elpriser och uteblivna investeringar och arbetstillfällen.
– Då får vi sektionering, vissa områden släcks ned när strömmen inte räcker till och då måste även industriproduktionen i Sverige sänkas. Arbetstillfällen försvinner och vi drabbas av mycket ökade elpriser. Redan i vintras ”peakade” de kring 2,50 per kilowattimme men det kan tiodubblas om vi inte bygger ut kärnkraften, säger Göransson.
Han vill också, av hänsyn till den lokala miljön i till exempel fjällen, att det inte byggs för många vindkraftverk i Norrbotten.
En aktuell kärnkraftsfråga är den som rör slutförvar av kärnbränsle. Det använda kärnbränslet ska kunna förvaras strålsäkert i hundratusentals år för att skydda kommande generationer. Strålsäkerhetsmyndigheten har föreslagit att ett slutförvar ska byggas i Östhammars kommun, nära kärnkraftverket i Forsmark.
I slutet av augusti meddelade regeringen att mellanlagret Oskarshamn får ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Slutförvarsfrågan är ännu inte löst.
– Det finns en ansökan på regeringens bord om en teknik för slutförvar som redan är godkänd i Finland, men som regeringen väljer att bromsa, sade Mattias Bäckström Johansson i en intervju efter tisdagens pressträff i Luleå.
Ni anser att den är säker?
– Vi anser att den är säker, det har forskats i 50 år och den har redan godkänts av en annan regering.
Det finns de som invänder mot det?
– Det är en gedigen process bakom. Från expertmyndigheten finns en tillstyrkan och från domstolen har man godkänt de delar som rör miljökonsekensbeskrivningen. Det vore naturligt att sätta i gång med det här även i Sverige.
Finns det inte risker för kommande generationer?
– Det är därför man forskat på det så länge. I fjärde generationens kärnkraft har man möjlighet att återanvända bränslet. 95 procent av bränslet går att återanvända.
Det sker ibland härdsmältor, haverier. Att ha en kärnkraftreaktor i Luleå, tror du inte att det skrämmer många?
– Alla kraftslag har konsekvenser för miljön och enskilda. Tittar man på dödsfall har kärnkraften minst antal dödsfall per producerad kilowattimme. Framför allt är det de fossila kraftslagen vi måste få bort, säger Mattias Bäckström Johansson.
Även Marianne Sandström utvecklade sitt resonemang efter presskonferensen.
– Vi behöver se om vår elförsörjning i Norrbotten. Redan nu har vi ett elbehov som är näst störst i landet efter Västra Götaland. Nu har vi Hybrit och H2 green steel på gång också, liksom ett ökat energibehov hos LKAB.
LKAB:s vd Jan Moström har tidigare uppgett att det ska räcka med vindkraften för att täcka deras elbehov men Marianne Sandström tror inte att det är realistiskt.
– Det skulle i så fall handla om tiotusentals vindkraftverk här i länet.
Hon menar att en sådan vindkraftsutbyggnad får stor negativ inverkan på miljön och naturen i norr.
– Stora naturvärden försvinner. Dessutom skulle dessa vindkraftsparker byggas i konkurrens med exempelvis samebyar, där det redan har skett flera överklaganden.
Vad säger du om riskerna för härdsmältor?
– Det kan finnas viss oro men jag tror att den till stor del är obefogad. Många gånger har det handlat om den mänskliga faktorn när det har skett stora olyckor. I Sverige har vi kunnat undvika det.
Vad tror du om stödet för ert förslag?
– Vi hoppas att de partier som är positiva nationellt är det på lokal och regional nivå också, som M, KD och L. Min förhoppning är att även S börjar fundera kring den här problematiken med den bristande elförsörjningen. Och även kring aspekter som förfulning av miljön och hur vindkraftsverken konkurrerar med rennäringen och samebyarna. Kärnkraften är det bästa alternativet för Norrbotten, säger Marianne Sandström.