SD: Släpp älgjakten fri

Flera politiska partier vill frånta Naturvårdsverket ansvaret för jaktfrågorna.Sverigedemokraterna vill dessutom slopa licensjakten på älg helt.Det framkom vid helgens jaktdebatt i Luleå.

debattörer. Robert Lund (SD), Krister Hammarbergh (M), Nils- Olov Lindfors (C), Erland Johansson (Kd) och Anne Kotavuopio Jatko (FP) var bland de som debatterade den svenska jakten under lördagen. Misstron mot Naturvårdsverket var utbredd bland politikerna.

debattörer. Robert Lund (SD), Krister Hammarbergh (M), Nils- Olov Lindfors (C), Erland Johansson (Kd) och Anne Kotavuopio Jatko (FP) var bland de som debatterade den svenska jakten under lördagen. Misstron mot Naturvårdsverket var utbredd bland politikerna.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-04-05 19:40

I helgen samlade Svenska jägarförbundet representanter från de svenska riksdagspartierna för att debattera jaktfrågor. Sverigedemokraterna gick ut hårt och menar att licensjakten på älg bör slopas helt.

– Jag anser att älgen ska ingå i allmän jakt och att det inte ska vara licenstilldelning på den, säger Robert Lund (SD).

– Med tanke på den gedigna teoretiska utbildning jägarna har idag så tycker jag inte det ska vara tilldelning på älg längre.

Enligt Robert Lund bör det endast kompletteras med ett inrapporteringssystem.

– Jag tycker det är att förringa jägare att inte låta dem bedriva den skötseln själv, säger han.

Nils-Olov Lindfors (C) har en annan åsikt i frågan.

– Jag håller inte med om detta. Jag har varit med om allmän jakt en gång i tiden. Sen om man lokalt har en bättre dialog om vilken avskjutning man ska ha, det tror jag är bra, säger han.

Flera av de politiska partierna menar också att Naturvårdsverket bör fråntas ansvaret för jaktfrågorna. Istället ska andra myndigheter ta över.

– De har tappat sitt förtroende bland jägarna. De driver inte frågan om jakt överhuvudtaget längre, säger Robert Lund.

Han tycker att skogsstyrelsen ska ta över. Även moderaterna vill se ett ansvarsbyte.

– Vi ser positivt på en ny myndighet. Det ligger intressekonflikter inne i myndigheten här och därför borde det vara bra med en separat myndighet, säger Krister Hammarberg (M).

– Det finns också en splittring mellan departementen här. Miljödepartementet har rovdjuren och landsbygdsdepartementet har resten och det är en konstig ordning som vi måste få ihop.

– Vi kan konstatera att det fungerar inte med Naturvårdsverket. Det borde det, men det är hur funktionen är på myndigheten. Jag tycker definitivt att den här frågan hör till landsbygdsdepartementet, säger Nils-Olov Lindfors.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet håller inte med.

– Vi tycker att Naturvårdsverket fungerar som myndighet, så vi ser gärna att de fortsätter hantera jaktfrågorna, säger Glenn Berggård (V).

– Det är naturvård och vi måste ha djur och natur i balans. Djuren måste ha miljöer där de kan leva. Då är Naturvårdsverket rimligt, säger Annika Eriksson (MP).

Socialdemokraterna tvekar fortfarande i frågan.

– Det har kommit ett utredningsbetänkande i frågan. Det pekar på olika lösningar. Ett intressant är att ha tre nya myndigheter för jakt och viltvård. Men vi har inte satt ner foten där. Det är viktigt att det här blir bra, säger Sven-Erik Bucht (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om