Årsmötet var uppskjutet och hölls ett par månader senare än vad som är brukligt.
– Alla ska ha gott om tid att förbereda sig och det kan behöva ta två månader för att allt ska gå snyggt till. Det som har tagit tid har varit att bygga den nya styrelsen säger Joas Funck.
Ingrid Vesterlund är SD:s gruppledare i Luleå och den som leder det politiska arbetet i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Tidigare var hon vice ordförande i styrelsen men i den nya styrelsen blev hon inte alls invald.
– Jag blev erbjuden att sitta med som adjungerad på styrelsemötena, så att jag kan få komma dit och lyssna. Men om jag då kommer med egna förslag har jag ändå ingen rösträtt, så det opponerade jag mig emot.
Hon tycker att det hade varit naturligt om hon hade fått sitta med i styrelsen för att på så sätt koppla ihop styrelsen med KF-gruppen och få koll på varandra.
– Men medlemmarna tyckte att det skulle vara åtskilt.
Joas Funck har flyttat från Kiruna för att studera och går tredje året på industriell ekonomi vid LTU. Han är född 2001 och fyller 23 år om två dagar.
– Jag är nog ovanligt ung för att ha ordföranderollen, konstaterar han.
Intresset för politik vaknade tidigt.
– Jag har följt alla politiska poddar och sådant. Det är inte så vanligt i min ålder, men det är bland det roligaste jag vet.
Att han gick med i SD kändes ganska självklart.
– Det är värderingsmässigt det som ligger närmast mig.
Sedan drygt ett år är han kontaktperson för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna i Luleå.
Med honom som ordförande i partiet tänker han att arbetet till stor del fortsätter som tidigare.
– Vi kommer att stötta den politiska gruppen och ha ett medlemsansvar och medlemsfokus. Men det blir en viss föryngring av ledarskapet och där får vi in ny kreativitet och nya idéer och energi. Det blir väl den största skillnaden.
Ordförandeskapet är något han sköter på sin fritid. Han är också nämndeman i Förvaltningsrätten, men sitter inte i kommunfullmäktige
Från den gamla styrelsen på totalt sju ledamöter har två ordinarie ledamöter och två suppleanter bytts ut. I den nya styrelsen ingår sex ordinarie ledamöter och fyra suppleanter.
– Vi hade kandidater som stod mot varandra och på årsmöten och det är ju kutym att medlemmar röstar fram den styrelse de vill ha.
Det fanns en alternativ lista som ställdes mot valberedningens förslag på årsmötet.
– Den alternativa listan har spridits i föreningen i förväg och alla visste om den. Valberedningens förslag föll och den alternativa listan gick igenom. Det är ingenting ovanligt på årsmöten, säger Joas Funck som själv var initiativtagare till den alternativa listan.
Ingrid Vesterlund berättar att det var mycket slutna omröstningar och personval på årsmötet.
Själv tyckte hon att valberedningen hade gjort ett bra jobb och att deras förslag på Bernt Johansson som ordförande med henne som vice ordförande hade varit bra. Men inte heller han blev invald i nya styrelsen.
Att det var en alternativ lista, uppfattade du det som kuppartat på något sätt?
– Ja, vad ska jag säga – det får jag låta vara osagt. Medlemmarna har sagt sitt och vi går efter vad medlemmarna har sagt. Det är bara att gå vidare.
Känner du förtroende för nya styrelsen?
– Svårt att säga. De är ju ganska nya i gamet pojkarna som är ordförande och vice ordförande nu, men jag önskar dem lycka till.