SD Luleå utan budget: "Inte så viktigt"

Förra året kopierade partiet ett budgetförslag. I år väljer Sverigedemokraterna i Luleå att inte lämna in något. "Vi är inte så kunniga"

Carita Elfving (SD).

Carita Elfving (SD).

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-11-22 09:27

Idag klubbas Luleå kommuns budget för de kommande åren i ett extra kommunfullmäktige. Alla partier har lämnat in sina förslag på satsningar i Luleå, alla utom Sverigedemokraterna i Luleå. Carita Elfving, partiets gruppledare är sjuk men ledamöterna Wigert Lindblom och Leslie Bailey förklarar bristen.

- Nej, vi har ingen budget, vi är inte så kunniga. Det är likadant i Boden också, säger Bailey.

Men vad tror ni att era väljare tycker om det?

- Väljarna är införstådda med det, säger Lindblom.

Kunde ni inte ha tagit hjälp någonstans?

- Det har vi försökt, men det har inte gått, säger Bailey

Alla de andra partierna i fullmäktige, även de som inte sitter i majoriteten gör en budget. Den görs för att visa hur de vill fördela skattepengarna i kommunen. Att det finns en budget i en kommun är obligatoriskt för att politikerna i fullmäktige ska ha något att ta ställning till.

Är det inte en viktig fråga för Sverigedemokraterna att ha en budget?

- Nej, det är inte så viktigt för mig. Jag vill lära, jag är här för att lyssna och lära, säger Bailey.

Förra året uppdagades det under själva fullmäktigemötet att Sverigedemokraterna kopierat hela sitt budgetförslag från partikollegorna i Lund. Efter skandalen tog dåvarande gruppledaren Oscar Rosengren en så kallad "time out" och har därefter inte kommit tillbaka. I början av året tog Carita Elfving över som gruppledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om