På fredagen kom beskedet att Feministiskt initiativ har tre procent av väljarnas stöd i riksdagsvalet enligt siffror från Expressen/Demoskop. Det är en procent från riksdagen. I Uppsala kom 1 000 personer för att lyssna på ledaren Gudrun Schyman (FI). När hon kom på besök till Luleå var över 400 anmälda till homepartyt i Örnässkolans aula. Tillslut blev trycket så stort att det blev två möten i Luleå.
– Förra sommaren lanserade jag det här när det började bubbla runt feminismen. Vi har ju inte pengar till lokaler, att affischera och annonsera. Då kom jag fram till att om någon samlar minst 25 personer så kommer jag, säger hon.
Homepartyt i Luleå är det 225:e i raden. Redan från början av mötet står en sak klar. Gudrun Schyman är ute efter att värva medlemmar och att samla in pengar. Runt i aulan skickas en necessär för att ta upp "kollekt".
– Vi har en miljon och vi behöver en till, säger hon och ger alla 400 i aulan i uppgift att värva tre nya medlemmar till FI.
– Då klarar det här utan problem.
Enligt Gudrun Schyman växer det nu fram en feministisk folkrörelse.
– Det består dels av unga människor som inte alls känt sig tilltalade av politiken, men som reagerar hur samhället blivit, på sexism, på rasism och orättvisor.
Andra partier har haft svårt att fånga upp feminismen.
– De har haft det som tillägg. Det är ett sidospår. Man har kvinnoförbund, där kvinnor ska prata med andra kvinnor och formulera sina ståndpunkter och sedan övertyga ledningen. Det ärsom att var lobbyist i sitt eget parti, det är absurt, säger Gudrun Schyman.
Enligt Gudrun Schyman har feminismen nu fått sitt genombrott. En av orsakerna är juridikens oförmåga att hantera våldtäkter.
– När partiet kom 2005 levde vi fortfarande i myten att vi kommit så långt i Sverige, här är det klart. Vi är jämställda, öppna och toleranta. Därför var det provocerande när vi kom och sa något annat, säger hon.
– Sedan dess har det blivit tydligare för fler och kvinnohatet, rasismen och homofobin har belysts mer.
Gudrun Schyman siktar på en plats i riksdagen, där hon tidigare suttit 18 år för vänsterpartiet.
– Det är inte en fråga om vi kommer in, utan när. Och mycket sammantaget gör att det blir nu, säger hon.
– Vi vill ha ett regeringsskifte. Den sittande regeringen har inte direkt visat framfötterna när det gälla att stärka kvinnors ställning.
Istället är siktet inställt på de rödgröna.
– Vi kommer samarbeta där av det enkla skälet att de kan mer och har större förståelse för vad struktur betyder.Det är inte enskilda kvinnor som vid enskilda tillfällen råkar illa ut, utan det är ett mönster. Det har de borgerliga partierna svårt att fatta.