Schackfyran – för sociala fjärdeklassare

Under våren har fjärdeklassare från Norrbotten tränat schack under skoltid. Nu möts de i en distriktsfinal för att nå den stora finalen i Västerås.

NERVÖSt. Klasskamraterna Sara Vallberg och Lydia Nilsson från Avan var nervösa i början.?Foto: Björn Nyström

NERVÖSt. Klasskamraterna Sara Vallberg och Lydia Nilsson från Avan var nervösa i början.?Foto: Björn Nyström

Foto:

Luleå2016-03-10 16:24

Schackfyran är en rikstäckande tävling för fjärderklassare och tillika världens största schacktävling med drygt 14 000 deltagare totalt. I Luleå Energi Arena har 19 klasser, från Luleå, Kalix och Piteå samlats för att göra upp om vilken klass som går vidare till riksfinalen i Västerås i juni.

Under hösten har representanter från schackföreningar runt om i landet varit ute på skolorna och informerat och lärt ut grunderna i spelet. Kaj Engström har varit engagerad i Luleå Schacksällskap i över 40 år, och förutom att han jobbar som lärare, arbetar delvis med att utbilda pedagoger i schack. I dag bor han i Stockholm, men har kommit upp för att vara domare och funktionär.

– Det är underbart att se barnen spela schack. Luleå ligger ju extra varmt om hjärtat eftersom jag har haft ett engagemang här så länge. Därför är jag här och hjälper till, säger han.

Innan det första partiet har dragit igång är det fullt ställ inne i hallen. Fjärdeklassarna stojar och springer. Men när de har skakat hand och det första partiet är igång blir det knäpptyst.

– Det är ytterst ovanligt att något barn inte tycker att det är roligt, säger Kaj Engström.

Trots att Schackfyran är en tävling så är det inte poängen, menar Kaj Engström.

– Vi försöker tona ner själva tävlingsmomentet och lyfter istället fram det sociala. Många barn hittar ju nya kompisar här till exempel, säger Kaj Engström.

Lydia Nilsson är nio år och bor i Avan. Tack vare Schackfyran har hon upptäckt tjusningen med spelet.

– Jag spelar inte hemma, men jag kanske ska börja, säger hon.

Schackfyran grundades 1979 i Västerås av Birgitta Sparv. Tanken med tävlingen var att den skulle bli så inkluderande och så bred som möjligt. Som en motvikt till Vi i femman, där de bästa eleverna väljs ut för att tävla mot varandra.

Reglerna för schackfyran är utformade så att alla som är med och spelar får poäng. Vinst ger tre poäng, remi två, och förlust ett. Därför är klasserna beroende av varje elev, oavsett prestation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om