Scania väljer utbildning i stället för varsel
Det är inte alla företag i kris som väljer att panikvarsla. Scania ser i stället till att sätta anställda på skolbänken, en lösning som välkomnas av Heino Wahter, verkstadsklubbens ordförande på Scanias företag Ferruform i Luleå.
Utbildning i två steg
Utbildningen på Ferruform sker i två steg. Första steget består av så vitt skilda ämnen som brandövning, produktkännedom, ergonomi, hälsa, mat och motion. Andra steget koncentrerar de sig på att ge de anställda förbättrade kunskaper i Scanias produktionssystem.
Och så här ser det ut på Scanias samtliga produktionsorter. Vid anläggningen i Södertälje sker utbildningen i tre nivåer. De anställda har bland annat möjlighet att komplettera sina kunskaper i grundskolans kärnämnen, matematik, svenska och engelska. Men det handlar också om att förkovra sig i företagets eget produktionssystem.
Produktionen på halvfart
- Meningen med det tredje steget är att metallarbetaren ska kunna utvecklas till en "kvartsingenjör", säger Johan Järvklo, verkstadsklubbens ordförande på Scania i Södertälje.
Efter stillestånd sedan jul tuffar produktionen vid Scanias tre anläggningar i Sverige (Luleå, Oskarshamn, Södertälje) på i något som kan beskrivas som halvfart, enligt företagets presschef Hans-Åke Danielsson.
Vikarier har sagts upp
- Det innebär att halva styrkan går på utbildning medan den andra halvan av de anställda finns i produktionen och så växlar det, säger han.
Scania har cirka 12 000 anställda. Ingen har varslats, däremot har runt 2 000 vikarier sagts upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!