På onsdagen lät kraftbolaget Vattenfall tillsammans med Skellefteå kraft meddela att de tillsammans förvärvar hela The node poles verksamhet.
– Vi ser stora möjligheter att locka hit fler stora datacenter, och nu kommer förutsättningarna för det bli ännu bättre, säger Patrik Öhlund, finanschef vattenkraft vid Vattenfall.
Det är bland stora företag i Europa, Nordamerika och Asien elbolagen ser möjligheter till datacenteretableringar i norra Sverige.
– The node pole är inriktade på datacenterverksamhet, den här affären innebär att deras verksamhet breddas både branschmässigt och geografiskt sett, säger han.
Enligt honom kommer satsningen generera tusentals industriarbeten i norra Sverige de kommande tio åren.
– Det som är viktigt att poängtera i sammanhanget är att det här inte bara gynnar kraftbolagen utan hela regionen och hela samhället, säger Patrik Öhlund.
Länsstyrelsen har varit tydliga med sin hållning gällande The node pole hela tiden.
– Vi har varit positiva till ett kommersiellt övertagande av verksamheten ända från början. Och det är såhär man ska göra, säger Andreas Lind, näringslivschef vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
Han menar att affären innebär att Norrbotten nu kan växla upp sitt säljarbete.
– Vi är bara i början av digitaliseringen, datacenterindustrin kommer att vara en basnäring i länet för en lång tid framöver, säger han.
Men det är inte bara datacenter kraftbolagen hoppas kunna locka till regionen, man ser också möjligheter i den elintensiva industri som batteritillverkning för elbilar innebär.
– Vi har perfekta förutsättningar för elintensiv industriverksamhet, SSAB har inte haft ett strömavbrott sedan Nixon var president, så jag är helt övertygad om att den här satsningen kommer att generera tillväxt för Norrbotten, säger Andreas Lind.
Även kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) är positiv.
– Jag tror det här är ett beslut som vi kommer att se tillbaka på och konstatera att det innebar tillväxt för Norrbotten.
– Kommunerna själva har inte de resurser som krävs för att marknadsföra och sälja in vår region till de elintensiva industrier som skulle kunna etablera sig här, men det har näringslivet, säger hon.
Hon planerar nu för att Luleå kommun ska ta emot fler nyetableringar.
– Det är det vi i kommunerna kan bidra med nu, att planlägga mark för de framtida etableringar som den här satsningen kommer att innebära.