Satsning föll henne i smaken
Nina Backman, 11, cyklar ihop en smoothie i stället för att göra den i en maskin som går på el.Hon är en av de yngsta besökarna när HSBs klimattåg gör stopp på järnvägsstationen i Luleå.- Vi ger tips och trix för hur vi kan minska bostäders klimatpåverkan, säger Lisa Wikström, marknadschef inom HSB Norr.
Klimattåget består av ett lok med sex vagnar som innehåller utställningar, bio och seminarierum.
Överdosering
Lisa Wikström guidar NSD genom utställningarna tillsammans med Pernilla Bonde och Björn Brandell, förbundssekreterare respektive kommunikationschef från HSB Riksförbund.
- Här kan man cykla och se hur mycket energi det går åt till att tända en lampa, säger Lisa Wikström och berättar vidare om vilken god affär lågenergilampan är.
- Genom att byta glödlamporna mot lågenergilampor reduceras energiförbrukningen med minst 60 procent. Lågenergilamporna är dyrare i inköp med sett till sin livslängd blir de betydligt billigare eftersom de håller längre.
Björn Brandell presenterar en automatisk doseringsutrustning för tvättmedel. Den är avsedd för bostadsrättsföreningar.
- 25 procent av den totala mängden tvättmedel som vi använder är överdosering. Naturskyddsföreningen har räknat ut att överdoserna utgör 12 500 ton tvättmedel per år!
Satsar på passivhus
Pernilla Bonde informerar om vikten av rätt balans i värmesystemet i bostäder. 35 procent av all energiåtgång i Sverige går till uppvärmning av bostäder och det finns mycket pengar att tjäna där. Hon pekar på en skärm med ett hus där lägenhetsinnehavarna har temperaturer mellan 18 och 23 grader i stället för ett jämnt gradantal och därmed lägre energiförbrukning.
Björn Brandell berättar om en bostadsrättsförening i Öjersjö utanför Göteborg som satsar på så kallade "passivhus" som inte alls kräver tillförsel av energi.
- Människor, husdjur, instrålande sol, lampor, elapparater, god isolering och ett gott luftflöde skapar den värme som behövs, säger han.
När NSD besöker klimattåget två timmar efter öppning har totalt 335 personer kommit för att besöka det. Många är styrelseledamöter från olika bostadsrättsföreningar som ska gå på klimatseminarier.
Viktigt ämne
Stina Åström, från Älvsbyn, är ekolog och har startat företaget "Omställningsverket" som ska erbjuda hållbara lösningar för företag och samhälle. Klimattåget inspirerar henne.
- De samhällen som ställer om först blir de lönsammaste. Det är också viktigt att varje människa ser sin egen del i något större, säger hon.
Nina Backman, 11 år, som cyklar ihop en smoothie av banan, hallon och blåbär berättar att hon är noga med att stänga av tv-apparaten när hon går ifrån den, sortera sopor och panta burkar. I Norrskenets friskola där hon går är miljö ett viktigt ämne.
- Det skulle vara kul med en smoothiecykel hemma, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!