Säsongens första badvattenprover – regnet kan påverka

Under onsdagen var det dags för säsongens provtagning av vattenkvaliteten på Luleås badstränder. Vi möter kommunens kontrollant Greger Ylinenjärvi på Gültzauudden där han just gör sig redo för att vada ut. "Nu tar jag prov efter ett regn och då kommer alla gatubrunnar forsa ut och har jag otur så kan det synas på provet", säger han.

Greger Ylinenjärvi tar säsongens första badvattenprover i Luleå.

Greger Ylinenjärvi tar säsongens första badvattenprover i Luleå.

Foto: Filip Öhman

Luleå2024-06-26 14:00

Varje sommar tas det prover på ett flertal av de kommunala stränderna i Luleå. Resultaten av provtagningen publiceras sedan på Havs- och vattenmyndighetens hemsida och är tillgängliga för alla att ta del av, men om proverna skulle visa på en för hög bakteriehalt så kan det i slutändan också dyka upp skyltar som avråder från bad. Man testar också efter förekomsten av alger och algblomning. I just Luleå har dock proverna sett fina ut på senare år och stränderna har varit ganska förskonade från algblomning. Något som enligt Ylinenjärvi delvis kan bero på att det är mindre skräpigt på stränderna.

undefined
På ett regnigt Gültzauudden i Luleå togs årets första vattenprover på stranden, Greger Ylinenjärvi hoppas att regnet inte ska påverka provresultaten.

– Jo, vi har haft tur med det. De två senaste åren har det också varit mycket lugnt på stränderna. Förr var det hundra gånger mer skräp när man kom, säger Greger Ylinenjärvi.

Han höjer dock ett varningens finger för det faktum att han nu vadar ut och ska ta dagens prover direkt efter en regnskur.

– Nu tar jag prov efter ett regn och då kommer alla gatubrunnar att forsa ut och har jag otur så kan det synas på provet. Nu var det ju inget skyfall, men man vet aldrig. Man kan ha otur, säger han.

undefined
Greger Ylinenjärvi tar säsongens första badvattenprover i Luleå.

Efter att ett prov samlats in skickas det till Umeå på analys av SGS. Där får miljökontoret svar på huruvida det förekommer algblomning inom ett dygn och om det finns förhöjda värden av bakterier såsom E.Coli inom två till tre dygn. Om ett prov visar på dåliga värden måste två nya prover tas.

– Då ska du ta ett nytt prov samma dag som du får tillbaka provresultatet. Sedan ska du ta ett prov till veckan därpå som avgör om stranden ska slås ut eller inte.

Om det skulle visa sig att proverna fortsatt visar på dåliga värden i vattnet så kan miljökontoret få rycka ut och informera badsugna strandbesökare om att de bör söka sig till en annan strand.

– Då kommer miljökontoret och sätter ut skyltar som rekommenderar om att inte bada där. Förr stod det förbjudet att bada, men det finns inget förbud, men man måste ju informera, säger Ylinenjärvi.

Sannolikheten för att några sådana skyltar kommer att dyka upp i Luleå nu i sommar ser dock inte Greger Ylinenjärvi som särskilt stor.

– Nej, jag tror inte det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!