Sårig strid om verkstad i kommunal regi: "Frustrerande"

Den nionde december kom kommunledningen med förslaget att lägga ner en av kommunens verkstäder. De fyra anställda på verkstaden är mycket kritiska.
– De gör en helt felaktig analys av vår verksamhet, menar arbetsledaren Per Sandberg.

Kommunverkstadens fyra anställda, från vänster Stefan Öhman som jobbat där i 34 år, Lars Johansson som varit där i nio år, Per Sandberg i 18 år och Håkan Jakobsson, elva år.

Kommunverkstadens fyra anställda, från vänster Stefan Öhman som jobbat där i 34 år, Lars Johansson som varit där i nio år, Per Sandberg i 18 år och Håkan Jakobsson, elva år.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2025-01-09 17:00

Luleå kommun har flera verkstäder, men den det nu handlar om ligger under Infrastruktur- och serviceförvaltningen och utför fordons- och maskintjänster på allt från trasiga traktorskopor till havererade gräsklippare.

NSD träffar verkstadens tre reparatörer och deras arbetsledare, ett erfaret gäng som jobbat länge i verksamheten. Men, nu kan det vara över.

– Just innan jul fick vi beskedet att de vill stänga verkstaden. Helt fruktansvärt, man har knappt sovit sedan i julas. Det värsta är att de gör en helt felaktig analys av vår verksamhet, menar arbetsledaren Per Sandberg.

Motiveringen från direktören för infrastruktur- och serviceförvaltningen, Helén Wiklund Wårell, är att de på grund av ekonomin väljer att i framtiden upphandla verkstadstjänsterna.

– Vi har under flera års tid sett att verkstaden haft ett minusresultat. Men då har vi haft plus på andra ställen, så på totalen har det gått ihop. Men verkstaden är ingen verksamhet som burit sina kostnader.

undefined
Helén Wiklund Wårell, direktör på Infrastrukturs- och serviceförvaltningen vid Luleå kommun.

Här står ord mot ord. De på verkstaden menar att felaktiga siffror lyfts. När de ifjol gick igenom intäkterna för 2023 landade de på 4,1 miljoner medan kommunen menade att intäkterna låg på 3,2 miljoner. 

– Det skiljer nästan en miljon. Och personalkostnaderna 2023 menade kommunen var 1,7 miljoner medan de bara var drygt 1,3 miljoner, säger Per Sandberg som gått igenom finanserna.

Helén Wiklund Wårell svarar:

– Vi är trygg i våra siffror, och jag tänker inte kommentera vidare de här ekonomiska frågorna i media.

undefined
Kommunverkstaden på Bragegatan 2

Alla fyra i verkstaden beskriver en frustrerad situation. Det började med flytten från logementet uppe på Kronan ner till Bragegatan på Lövskatan där vi ses.

– Den här flytten har det talats om i hundra år, så när beslutet väl kom såg vi fram emot att flytta, säger Stefan Öhman som jobbat på verkstaden i 34 år.

Men, problemen hopade sig. Golvet i de nya lokalerna var bara asfalt trots att deras arbete kräver betonggolv. Det fanns bara ett eluttag i hela den 400 kvadrat stora lokalen och ventilationen var undermålig. Arbetet gick helt enkelt inte att utföra.

– Om bara våra chefer hade hjälpt till och bidragit till att få verkstaden klar så fort som möjligt hade det känts bättre. Nu har det liksom stått still här sedan i april. Det är som om de vill sätta oss i skiten, få dåliga siffror och sedan kunna stänga med motiveringen att det är ett minusresultat, säger Per Sandberg.

Helene Wiklund Wårell menar dock att det inte bara är senaste året verkstaden gått back.

– Redan när vi lade ned kommunförrådet diskuterades också verkstaden. 

Personalen är besviken, vad säger du till dem?

– Jag förstår så klart att de är besvikna och hade hoppats de skulle kunna ha kvar sina jobb. Men verkstaden är en resultatenhet, det kommer inget kommunbidrag som kan täcka upp den verksamheten. Allt ska täckas av att de tjänster de gör. Det ska gå noll. Men nu är det skattepengar vi använder och vi ser inte att vi kan göra fler tjänster så att minusresultat undviks. 

Är det inte av värde ha kvar en verkstad i egen regi?

– Ja, men till vilket pris?

undefined
Ingången till verkstaden. Frågan är hur länge till den kommer användas.

Gänget i verkstaden kämpar nu med näbbar och klor för att få till en annan lösning.

– Ett förslag vi haft är att slå ihop alla de elva små verkstäderna i kommunen och samlas här, i en stor fungerande enhet. Det måste ju ändå löna sig ha egen verksamhet istället för att stå och vänta på att få saker fixade på andra verkstäder där det kan vara lång kö. Här fixar vi det ju på direkten, säger Håkan Jakobsson som jobbat 11 år i verkstaden.

Arbetsledare Per Sandberg ger ett exempel han tagit fram:

– Att reparera en sopmaskin kostar i vår verkstad 22 725 kronor och tar 28 timmar. För samma arbete tar en privat entreprenör 66 000 kronor och debiterar 59 timmar, säger Per och fortsätter:

– Lägger man på det till att man nu lagt ner mellan 3 och 5 miljoner på flytten till nya lokaler här blir det än mer snett. Och det är skattebetalarnas pengar. Varför flytta verkstaden om man ändå skulle lägga ner den?

undefined
Markus Bergström, ordförande Kommunal Luleå.

Kommunals sektionsordförande i Luleå, Markus Bergström är bekymrad över det läge som uppstått.

– Det är frustrerande. Våra medlemmar som jobbar i verkstaden är uppgivna, sover dåligt och har haft det kämpigt länge nu, då processen med verkstaden pågått under så lång tid.

undefined
Utanför kommunverkstaden står bland annat sju containrar. "I dem finns allt möjligt från förra verkstaden som vi inte kunnat packa upp än, då det inte finns någonfungerande verkstad här än" säger Per Sandberg.

 

undefined
Kommunverkstadens fyra anställda, från vänster Stefan Öhman, Lars Johansson, Per Sandberg och Håkan Jakobsson.

 

undefined
Kommunverkstaden, där den nu ligger på Lövskatan.

 

undefined
Kommunverkstadens lager, med en spolningslastbil framför till vänster, redo att spola någon av kommunens rinkar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!