Spetsutbildningen i matematik har funnits på försök sedan 2009. Den permanentas nu, och satsningen utökas dessutom med fysikutbildningen, som startar hösten 2025.
– Genom dessa utbildningar ger vi högpresterande och särbegåvade elever möjligheter att utmanas och nå som långt som möjligt i sin kunskapsutveckling, säger Maria Hahne.
Utbildningarna bidrar organisatoriskt till starkare resurser både vad gäller ekonomi och bemanning. Maria Hahne uppger även att det finns stora synergi- och samverkanseffekter i att bedriva både matematik och fysik.
En av nyckelfaktorerna är ett samarbete med Luleå tekniska universitet.
– Vi har en mycket god samverkan med Luleå tekniska universitet. Bland annat har vi programråd där universitet och näringsliv ingår. Våra elever har möjlighet att få föreläsningar och tentera i kursmoment. Vi samverkar i flera olika utvecklingsprojekt och aktiviteter, säger Maria Hahne.
– Det känns bra att vi kan fortsätta satsa på att gymnasieskolan ska erbjuda en mångfald av program och som i det här fallet, spetsutbildningar. Detta är möjligt tack vare den mycket höga spetskompetensen bland de lärare som undervisar i matematik och fysik, vilket är en styrka för Luleå Gymnasieskola, säger Fredrik Bruhn (S), ordförande arbetsmarknads- och gymnasienämnden.