Sänkt vinst för SSAB då Europamarknaden sviker

SSAB uppvisar ett sämre rörelseresultat för det tredje kvartalet – främst beroende på svikande Europamarknad. Vd och koncernchef Martin Lindqvist flaggar för personalnedskärningar i Finland men däremot ges inga besked om produktionen i Luleå. "Med hänsyn till omständigheterna, speciellt på Europamarknaden, har vi en god lönsamhet", säger han.

Sänkt vinst för Q3 för SSAB då Europamarknaden sviker.

Sänkt vinst för Q3 för SSAB då Europamarknaden sviker.

Foto: TT

Luleå2023-10-25 16:41

SSABs rörelseresultat för det tredje kvartalet blev 4,4 miljarder kronor. Det är lägre än motsvarande kvartal förra året, som var 6,7 miljarder kronor. Även intäkterna föll, från 31,5 till 29,3 miljarder kronor. 

Nedgången för rörelseresultatet beror främst på en svagare marknad för SSAB Europe, Tibnor och Ruukki Construction. Om man jämför med det andra kvartalet i år så sjönk koncernens rörelseresultat med 592 Mkr.

– SSAB fortsätter att generera starka kassaflöden, det operativa kassaflödet för tredje kvartalet uppgick till 6,3 miljarder kronor, kommentarer Martin Lindqvist, vd och koncernchef.

Därmed har det operativa kassaflödet stärkts sedan Q3 2022 då det var 1,8 miljarder kronor.

En orsak till nedgången är en svagare efterfrågan i Europa och att den säsongsmässiga nedgången under tredje kvartalet var mer uttalad än normalt. För att motverka detta har åtgärder införts för att anpassa produktion, kostnader och bemanning. Målet är att minska kostnaderna med 500 miljoner kronor på årsbasis, varav cirka 200 miljoner kronor är strukturellt. Besparingar som även gäller Luleå.

"När det gäller besparingar så jobbar SSAB med kontinuerliga effektiviseringar oavsett rådande marknadsläge, vi ser bland annat över våra kostnader, som externa konsulter", skriver SSAB i ett svar.

Omställningen till fossilfri ståltillverkning fortgår, men företaget är beroende på yttre faktorer. Det gäller miljötillstånd, effekttilldelning och kraftledningar. I Oxelösund har det hittills gått ganska bra, enligt företaget. I finska Raahe så har man i augusti ansökt i ett snabbspår om miljöstillstånd som förväntas vara klart inom ett år. 

I Luleå planerar Svenska kraftnät att bygga ett 400 kilovolts kraftnät som är nödvändigt för omställningen. Något som planeras att vara i drift 2028.

"För att kunna genomföra vår omställning och fatta investeringsbeslut behöver vi besked om effekttilldelning till Luleå och snabbare tillståndsprocesser", skriver SSAB i ett svar.

De risker företaget uppger för verksamheten är kriget i Ukraina som kan komma att medföra störningar i leveranskedjorna men även högre inköpspriser inklusive energi, samt en allmän nedgång i konjunkturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!