Det är LKAB, SSAB, Talga, Uniper och Power2Earth som ingått avsiktsförklaringen med Luleå kommun och Byggföretagen. Det för att hitta gemensamma lösningar för de tillfälliga entreprenörerna och skapa social trygghet.
– Entreprenörsbostäder kommer att vara en kritisk fråga. Alla ska känna att det är en hållbar lösning och då är den enda lösningen att vi samverkar. Annars kommer det att ge en grogrund för olika behandling och olika standarder och nivåer, säger David Högnelid, strategichef, affärsområde specialprodukter LKAB.
Sedan tidigare har Luleå kommun antagit kriterier för entreprenörsbostäder som uppförs på kommunal mark. Genom avsiktsförklaringen som industriföretagen beslutat om så har de valt att anta samma kriterier som Luleå kommun.
– Genom att det är en likvärdighet i kriterier så kommer det inte att vara en skillnad i den standard som anläggs. Vår avsikt är att adressera det här till våra underleverantörer så att samma krav gäller där, säger David Högnelid.
Exempel på problem som, enligt polisen, kan följa med entreprenörsboenden är ökad kriminalitet som prostitution, narkotikahandel, men även psykisk ohälsa och oro hos grannarna.
– Det vi vill förebygga är man inte skulle ha bra förutsättningar för det privata livet. Arbetslivet sköts ju men man måste också få en bra social tillvaro vid sidan av arbetet, säger kommunpolisen Magnus Carlborg.
Att anlägga speciella entreprenörsboenden är ett sätt för att inte störa den permanenta bostadsmarknaden, vilket skett i bland annat Kiruna. Där har företagen köpt upp permanentbostäder vilket lett till bostadsbrist för människor som vill flytta till staden.
I Luleå har kommunen planerat för 3 000 tillfälliga bostäder. Det är moduler men de kan se olika ut. Två områden som pekats ut är Storporsön för maximalt 2 000 boende och Hertsöheden för 200 boende.
– Storleken är en faktor som vi tittat på. Vi har sett, med erfarenhet från andra kommuner, att om vi kan få till större områden så har vi bättre förutsättningar att lösa gemensamma saker som reception, där man kan kontrollera vilka som bor på området, men också att man kan erbjuda olika aktiviteter på fritiden för att skapa en gemenskap i bostadsområdet. Här kan man börja bygga 2025, säger Frida Berglund, tillförordnad samhällsomställningschef, Luleå kommun.
– Erfarenheterna från boendena i Skellefteå är att framgångsfaktorerna är att det finns en reception med personal och kanske väktare. Man behöver även en god samverkan mellan de boende och företagen. Sedan behöver vi som polismyndighet ha en god samverkan med de boende för om det uppstår något problem så har vi möjlighet att hjälpas åt med de delarna, säger kommunpolisen Magnus Carlborg.
En annan del är att tänka ett steg längre och se en fortsättning när boendena avvecklas. Något som Byggföretagen efterlyser.
– Våra företag är entreprenörer och vill hitta bra lösningar. I bästa fall pratar vi inte bara ett boende som är tillfälligt eller permanent. Vi försöker se så vi kan använda återbruk, cirkularitet och använda det på olika sätt i olika skeden. Så att det inte bara blir ett boende som sedan inte blir någonting efter några år, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.