Samstämmig körklang

Snart är det jul igen var rubriken när körerna Lyran, Gränsklang och Lyckan, Luleå musiksällskap och Luleå hembygdsgilles barnlag framträdde på Kulturens hus stora scen i går.Bäst var körerna alla tillsammans. Och de små barnen tog charmpriset.

Körerna Lyran, Gränsklang och Lyckan sjunger julsånger tillsammans. Luleå musiksällskap spelar. En mäktig upplevelse! FOTO: Bengt-Åke Persson

Körerna Lyran, Gränsklang och Lyckan sjunger julsånger tillsammans. Luleå musiksällskap spelar. En mäktig upplevelse! FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-12-22 06:00
Sångkören Lyran hör hemma i Luleå. Gränsklang kommer från Haparanda-Torneå. Lyckan är från Kalix. Körernas gemensamma version av Det strålar en stjärna ljöd riktig, riktigt mäktig och härlig. Texten talar om stjärnan som "lyst över världens oro och strid i nära två tusende år". Det svensk-finska samarbetet mellan körerna, liksom allt annat samarbete som faktiskt finns länderna emellan, motverkar oro och strid och stärker banden mer och mer. Härlig gränsklang!
Kvällens charm
Barnlagen, i fina gammaldags kläder, bjuder på danser och jullekar. De större barnen dansar med finess. De mindre står för kvällens charm. Som en kvinna i kören Lyran under en vilopaus viskar: Vad vore julen utan barn? Hon har svaret själv: Ingenting.
Till Önskevisan får de dansande barnen berätta vad de önskar i julklapp. En önskar en bandyklubba, en annan lego, en tredje en mobiltelefon och en fjärde en mobiltelefon... En av körledarna, Göran Lindgren, undrar över hur en fyraåring kan önska en mobiltelefon. Hur det än är med den saken så får i alla fall barnen veta att de måste vara snälla och vänta till julaftons kväll med julklapparna.
Oken lyfts av
Körerna sjunger alla tillsammans men också för sig. Lyran bjuder bland annat på en fin version av Jul, jul strålande jul. I midvinterkvällen känns orden om den "eviga längtan till ljus och frid" verkligen på sin plats. Å andra sidan är längtan just evig, allestädes på året närvarande.
Lyckan och Gränsklang bjuder bland annat Det hände sig för länge sen som ju berättar om Jesu födelse - julens centrala budskap som så lätt kommer bort i vår kommersialiserade värld och i den stress som vi är sådana mästare på att skapa åt oss. Snart är det jul igen försätter oss i den stämning av glädje och frid som julen är tänkt att bjuda på. Oken lyfts av oss. Det är jul och hopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om