Sämsta tillgången på lax på tio år

Trots att mängden lax minskar drastiskt i älvarna har de tillåtna laxkvoterna ökats. Ett beslut som upprör laxexperten Glenn Douglas hos Sportfiskarna. ”Det är nu man ska slå till handbromsen”, säger han.

I år har en femtedel av den förväntade mängden lax passerat laxräknarna i länet. Organisationen Sportfiskarna är kritisk till att fiskekvoten trots det har utökats.

I år har en femtedel av den förväntade mängden lax passerat laxräknarna i länet. Organisationen Sportfiskarna är kritisk till att fiskekvoten trots det har utökats.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2023-07-27 18:10

2023 ser ut att vara det sämsta året för laxfiske sedan 2010. Vid laxräknaren i Kattilakoski, Östersjöns största laxälv, har endast 10 000 av normalt 50 000 laxar passerat laxräknaren.  

Bristen på lax märktes även tydligt vid exempelvis Kangos laxfiskefestival då inte en enda lax fångades. 

– Det har varit jättedåligt de senaste två åren. Men vi hör bland byborna att de får lax då och då. Men nu när det också har varit så varmt så nappar det sämre. Vår laxfestival är alltid i juli månad och det är ganska varmt då vilket påverkar laxen som är svår att få att nappa. Det har också regnat lite så att det är både lågt och varmt vatten som gör fisken slö. Och när man tittar på statistiken ser man också att det inte har simmat upp så många laxar som tidigare år utan det sjunker drastiskt, säger Sandra Malmestam Stridsman, en av arrangörerna.

Nu befarar fiskeexperter att laxens fortlevnad är hotad. Organisationen Sportfiskarna är kritisk till att Havs- och vattenmyndigheten, HaV, trots den stora nedgången har utökat laxfisket genom att lägga till fjolårets outnyttjade kvot samt byta till sig ytterligare laxkvot från Danmark mot en del av den svenska strömmingskvoten. Det innebär att Sveriges tilldelade kvot ökat med 28 procent. Ett beslut som Glenn Douglas är kritisk till.

– Nu borde Sverige åtminstone borde hålla sig till den tilldelade kvoten för året, och inte köpa till extra kvot. När det är dåligt med lax ska man förvalta fisken adaptivt, vilket innebär att när det är dåligt med fisk ska man slå till handbromsen och inte gasa på som HaV nu har gjort.

Glenn Douglas konstaterar att just laxen tidigare varit förskonad från den stora nedgången av fisk i Östersjön. Nu anser han att alla fiskare måste ta ett gemensamt ansvar.

– Vi vill inte bara skylla på yrkesfiskarna. Vi tycker att alla ska vara återhållsamma med sitt fiske, både sportfiskarna och yrkesfiskarna. Man kan därför ifrågasätta om det verkligen är lämpligt att HaV utökar Sveriges tilldelade fångstkvot när vi har älvar med väldigt få laxar och inte uppnår EU:s målsättning. Det tycker inte vi på Sportfiskarna. Vi har ett för omfattande fiske i Östersjön som slår till mot betesfisken, framför allt skarpsill och strömming som är laxens betesfisk. De bör tas mer i beaktande nu. Torsken har kollapsat och är helt borta. Vi har haft tur att genom ha en bra förvaltning av laxen haft en positiv utveckling. Nu de senaste två åren är det helt rent och det tyder på att det är stora svårigheter i Östersjön som leder till att även laxen visar en starkt vikande trend.

Sven Norman, ordförande för Råneälvens norra fiskeområde delar oron.

– Någonting har hänt i Östersjön. Vi ser samma utveckling i princip alla laxälvar så troligen är det ju inte nånting som har hänt bara i Råneälven, utan är något som håller på att hända i Östersjön för att det fiskas för hårt. Jag känner att vi gör så mycket, både vi som fiskerättsägare och även länsstyrelsen arbetar aktivt med att restaureringar av laxälvar. Men vi jobbar hela tiden emot fiskeindustrin som bara på något sätt, det känns som att de skor sig på vårt arbete med ett alldeles för högt uttag. Vi jobbar med fiskevård och förvaltning för att få mer lax i älvarna medan vi inte ser samma ansträngningar när det gäller fiskeförvaltning till havs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!