"Sämre kvalitet"
De föreslagna nedskärningarna på tio procent sänker allvarligt kvalitén i Luleås särskola, enligt utredaren, Sveneric Malm, särskolechef.Men politikerna har en annan åsikt:- Vi kommer även efter det här att ha en särskola med hög kvalitet, säger Ingrid Norberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Foto:
Det alternativ som förvaltningen förespråkar innebär att tio elevassistenttjänster och fyra pedagogtjänster försvinner.
Malm skriver att konsekvenserna av mindre personal innebär mindre tid att möta eleverna i undervisning, sänkt kvalitet och lägre måluppfyllelse.
- Vi har sedan 2000 målmedvetet höjt särskolans kvalitet i Luleå. Föräldrarna är nöjda med verksamheten och är stolta och glada över att vi har lyckats så bra. Min uppfattning är att vi vill behålla den kvaliteten, säger Malm.
Majoriteten vill skära ned
Den politiska majoriteten i nämnden anser att det går att göra nedskärningarna. Argumenten är bland annat att särskolan kostar mindre i jämförbara kommuner.
- Vi har en dyr särskola.Vår gymnasiesärskola kostar 97 000 kronor mer än i jämförbara kommuner. Det gör oss också mer intressanta som friskoleetableringsort, säger Ingrid Norberg, ordförande i nämnden.
Exakt vad jämförbara kommuner har för kvalitet på sin särskola vet inte Norberg.
Färre barn i särskolan
I förslaget argumenterar Malm för att hänsyn ska tas till att det blir färre barn i särskolan och att man därmed får mindre pengar. Efter den avräkningen blir cirka två miljoner kvar att skära ner, enligt hans beräkningar.
Enligt Norberg är det rimligt att göra en sådan avräkning.
Det andra alternativet som Sveneric Malm beskriver innebär en avveckling av områdesorganisationen för särskolan. Men det skulle spara för lite pengar. Det skulle inte gå att lägga på rektorer ansvar för fler underställda än de redan har.
Besviken mamma
Tina Brännvall är mamma till Pontus, 13, som går i särskolan.
- Besvikelse, det är känslan... det är så trist..., säger hon och suckar.
Hon oroas av vad som kommer att hända med färre vuxna och förklarar att vissa av eleverna behöver en vuxen vid sin sida hela tiden. Annars blir de sittande.
Men att ta bort särskolan som egen organisation hade varit ett sämre förslag, tycker hon.
- Det är så viktigt att kunskapen om våra barn finns i ledningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!