Samonellasmitta på farmen
Alviksgården utanför Luleå är spärrad sedan två suggor testats som salmonellapositiva.– Det var det varumärket det. Det kommer vara en knäck för en tid framöver, säger Mikael Hugosson, ägare till gården.
Vid Alviksgården utanför Luleå föds det 300 kultingar - i veckan.foto: magnus pehrsson
Foto: Magnus Pehrsson
Snabbt trångt
Det är ännu osäkert om grisarna som testats är de enda på gården som bär på salmonella, eller om det finns fler. Det som händer nu är att proven ska analyseras för att få fram vilken typ av salmonella det rör sig om.
I dag kommer prov att tas på alla djuren för att konstatera omfattningen av smittan och typ av salmonella.
– Om inga av de andra djuren bär på smittan kommer spärren att släppas. Men det tar en vecka innan sådana resultat blir klara, säger Hugosson.
Vid Alviksgrisen föds 300 kultingar varje vecka så det blir snabbt ganska trångt.
– Vi klarar ett par veckor. Sedan måste vi hitta andra stallar om det skulle dra ut på tiden.
Att salmonella är mycket ovanligt i Sverige har varit ett försäljningsargument för inhemskt producerade livsmedel och kontrollerna är hårdare här än i andra länder, säger Mikael Hugosson.
Höga krav bra
– När man lägger ribban högt faller man också hårdare. Men det är bra att vi har höga krav.
Vid Konsum Norrbotten plockades Alviksgrisens produkter ur hyllorna direkt som man fick beskedet.
– De varorna är testade och inte salmonellasmittade. Men det kan ju inte alla veta, säger Stefan Axelsson, marknadschef vid Konsum Norrbotten.
Mikael Hugosson säger sig förstå Konsum Norrbottens beslut.
– Den närmaste tiden kommer allt kött från Alviksgården att vara testat. Köttet kommer att vara säkrare än något annat kött, säger Hugosson.
Frivillig kontroll
Alviksgården ingår i en frivillig salmonellakontroll.
Det innebär att fler prover än de obligatoriska görs på grisarna där. Det innebär också att han är försäkrad och de ekonomiska följderna blir lindrigare.
fakta Salmonella
Människor drabbas via livsmedel som smittas med salmonella och äts utan att sköljas ordentligt eller utan tillräcklig upphettning. Livsmedel som har orsakat sjukdom är bland annat kyckling, anka, opastöriserad mjölk, groddar, ägg, nötkött och fläskkött.
Sjukdomstecken är kräkningar, diarreer, magkramper och feber.
För att undvika smitta ska maten hettas upp ordentligt, salmonellabakterier dör vid +70 garder. Skölj grönsaker ordentligt, Förvara groddar i kylskåp så att inte salmonellan kan växa tilL och undvik opastöriserad mjölk.
Källa: Livsmedelsverket
Sjukdomstecken är kräkningar, diarreer, magkramper och feber.
För att undvika smitta ska maten hettas upp ordentligt, salmonellabakterier dör vid +70 garder. Skölj grönsaker ordentligt, Förvara groddar i kylskåp så att inte salmonellan kan växa tilL och undvik opastöriserad mjölk.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!