Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Carina Sammeli, säger att partiets inställning är att skattepengar ska gå till den verksamhet som är tänkt att bedrivas.
– I dag finns inte något kontrollsystem, pengarna friskolor får in kan de använda precis som de vill.
Carina Sammeli är inte orolig för Nya läroverkets framtid i fall ett vinsttak införs. Hon hänvisar till att de klarat sin ekonomi i flera år på grund av goda resultat och att de bedriver en attraktiv skola. Därtill har de jobbat upp ett kapital.
– De plockar inte ut sina pengar i vinst. I fall ett vinsttak införs måste de jobba på ett annat sätt med sin budget och göra kontinuerliga återinvesteringar inom årets ramar i stället för att lägga på hög inför framtida behov. Pengarna som vi skickar till elever 2017 ska gå till elever 2017 och inte till en buffert så att de klarar sig om tre år i fall det finns färre elever.
Moderaterna vill inte ha något vinsttak.
– Friskolor har inte samma skydd som en kommunal skola utan lever som ett eget företag och behöver en buffert. En kommunala skolan backas upp av kommunen ifall de går minus, säger Nihad Zara, ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Nina Berggård, gruppledare, (V) säger att partiet länge arbetat för begränsningar.
– Livsnödvändig omsorg ska inte jämföras med verksamhet som drivs av vanliga företag. Kunskap är makt. När pengarna går till vinster vad händer med barnens kunskap? Barns rätt till utbildning är inte att jämföra med att sälja konsertbiljetter till en kommersiell artist.