Sammeli får vänta – Luleå saknar nytt kommunalråd

Luleå saknar nytt kommunalråd – Carina Sammeli (S) är ännu inte formellt ordförande för kommunstyrelsen. Förvaltningsrätten valde att skjuta upp verkställigheten i kommunfullmäktiges beslut efter överklagan av Lennart Forsberg (M).

Nytt kommunalråd, var god dröj. Carina Sammeli (S) är ännu inte formellt Luleås nya kommunalråd, då förvaltningsrätten har valt att inhibera beslutet efter moderaten Lennart Forsbergs överklagan.

Nytt kommunalråd, var god dröj. Carina Sammeli (S) är ännu inte formellt Luleås nya kommunalråd, då förvaltningsrätten har valt att inhibera beslutet efter moderaten Lennart Forsbergs överklagan.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-12-30 10:25

Carina Sammeli (S) klubbades formellt som nytt kommunalråd och Lenita Ericsons ersättare som ordförande för kommunstyrelsen vid förra måndagens kommunfullmäktige, där endast en del av ledamöterna närvarade fysiskt och resten fanns med digitalt via Teams på grund av rådande coronaomständigheter.

Men beslutet överklagades hos förvaltningsrätten av moderaten Lennart Forsberg, ersättare i stadsbyggnadsnämnden, då han ansåg att inte alla ledamöter kunde ses i bild. 

Forsbergs överklagan gjordes med hänvisning till 5 kapitlet, 16 paragrafen i kommunallagen. 

Nu kan Norr Media avslöja att förvaltningsrätten har valt att inhibera alla besluten som fattades vid måndagens sammanträde.

Inhibition innebär att verkställigheten av besluten skjuts upp i väntan på att förvaltningsrätten fattar det formella beslutet om att eventuellt ogiltigförklara lagligheten för hela fullmäktigesammanträdet och helt upphäva samtliga beslut.  

Förvaltningsrätten har tagit del av kommunens egen beskrivning av hur ledamöternas digitala deltagande såg ut vid sammanträdet och utifrån det har rätten dragit slutsatsen att "de som deltog digitalt kunde se presidiet och den person som stod i talarstolen, men inte vid något tillfälle övriga fysiskt deltagande ledamöter". 

Mot den bakgrunden och avseende lagkraven (se faktaruta) anser förvaltningsrätten att det har framkommit skäl för inhibition av samtliga beslut som fattades på kommunfullmäktigesammanträdet. 

"Lennart Forsbergs yrkande ska därför bifallas", skriver förvaltningsrätten i protokollet.

– Det stämmer att förvaltningsrätten har inhiberat besluten från i måndags, säger Inger Fältros, kommunjurist vid Luleå kommun. 

Detta får alltså till följd att fullmäktiges val av Carina Sammeli (S) som nytt kommunalråd och ny ordförande för kommunstyrelsen ännu inte äger giltighet i juridisk mening. 

Inte heller övriga ärenden från förra måndagens sammanträde – däribland beslutet om att stänga härbärget den sista januari 2021 – är giltiga tills vidare.

Sofia Riström, kanslichef inom Luleå kommun, har precis tagit del av förvaltningsrättens inhibitionsbeslut under onsdag förmiddag.

– Jag har inte hunnit läsa in mig i ärendet ännu men jag ser att förvaltningrätten har bifallit yrkande om inhibition. 

Hon kan därmed också bekräfta att Carina Sammeli ännu inte är Luleås nya kommunalråd.

– Det stämmer. Hon är inte det officiellt ännu. Samtliga beslut från sammanträdet där hon valdes har inhiberats. 

Frågan är nu hur länge det dröjer innan förvaltningsrätten fattar det formella beslutet rörande sammanträdets giltighet eller ej.

Inför inhibitionsbeslutet fick kommunen, via kommunjuristerna, lämna in ett yttrande där de ställde sig bakom fullmäktigepresidiets beslut att genomföra sammanträdet trots de tekniska begränsningarna.

Enligt Sofia Riström kommer ytterligare ett yttrande att lämnas in i januari.

– Vi står fortfarande kvar vid uppfattningen att fullmäktige kunde genomföras på ett korrekt sätt. Men detta är en fråga som överhuvudtaget inte har prövats i Sverige ännu. Vi vet inte vad utfallet blir i förvaltningsrätten. 

Inhibitionsbeslutet och hela ärendet i förvaltningsrätten är unikt och kan bli vägledande för övriga kommuner, kring hur de ska tänka kring de digitala mötena.

– Vi har gjort bedömningen att detta borde räcka, att vi uppfyller lagen, men förvaltningsrätten kan komma fram till en annan åsikt. 

Ett politiskt sammanträde omfattas egentligen inte av coronarestriktionerna om allmänna sammankomster men Luleå kommun valde ändå den vägen.

-- Vi ville göra vårt bästa för att minska på smittspridningen. Vi har också många i fullmäktige och i nämnderna som tillhör riskgrupperna och därför valde vi att göra såhär i rådande läge under pandemin. Nu kan konsekvensen i stället bli att vi tvingas till helt fysiska möten igen, om vi inte hittar bättre tekniska lösningar, säger Riström.

Om förvaltningsrätten senare väljar att ogiltigförklara besluten får kommunfullmäktige göra ett omtag.

– Vi undersöker möjligheten att ha ett nytt fysiskt möte i januari för att hantera alla de punkter som inhibiterats den 21 december. 

Årets sista kommunfullmäktige hölls i två dagar och under tisdagen (22/12) avhandlades bland annat frågan kring hur kommunen ska hantera folkomröstningens resultat i skolfrågan

Men enligt kanslichefen är inte tisdagens beslut inhiberade av förvaltningsrätten, vilket innebär att de ännu gäller.

– Vi har ännu inte fått några signaler om att även det mötet skulle vara överklagat, säger Sofia Riström.

Vi söker fler kommentarer!

Så säger lagen

Det här är vad som gäller vid deltagande på distans, enligt skrivningen i kommunallagens 5:e kapitel:

16 § Ledamöter får delta i fullmäktiges sammanträden på distans om fullmäktige har beslutat det. Deltagandet ska i sådant fall ske genom ljud- och bildöverföring i realtid samt på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor.

En ledamot som deltar på distans ska anses vara närvarande vid fullmäktiges sammanträde.

Källa: NSD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!