Samma krav på brandskydd som i bostäder

I de fall sjöbodar används som fritidshus ställs samma krav på brandskydd som i vanliga bostäder. "Man måste ha åtta meters avstånd mellan byggnaderna, eller vidta andra åtgärder", säger Adam Dahlberg vid räddningstjänsten.

Adam Dahlberg vid räddningstjänsten i Luleå, uppger att brandskyddande åtgärder krävs om avståndet på åtta meter inte uppfylls. Det gäller för alla byggnader som är större än 15 kvadratmeter.

Adam Dahlberg vid räddningstjänsten i Luleå, uppger att brandskyddande åtgärder krävs om avståndet på åtta meter inte uppfylls. Det gäller för alla byggnader som är större än 15 kvadratmeter.

Foto: Linda Kask

Luleå2021-02-08 05:30

Adam Dahlberg, sektionschef för myndighetsutövning vid räddningstjänsten i Luleå, uppger att det är storleken på en byggnad som avgör kravet på avstånd. Enligt dagens byggregler får en byggnad större än 15 kvadratmeter inte vara placerad närmare än åtta meter från nästa hus. Om undantag görs från detta, som i radhus och lägenheter, måste det finnas brandavskiljande väggar mellan bostäderna. I lägenheter gäller att väggarna ska kunna stå emot 60 minuter av brand innan elden når intilliggande lägenheter.

– Nu sitter ju inte sjöbodarna ihop så jag kan inte svara exakt på hur det ser ut just här. Vi har dessutom inte genomfört något platsbesök och har därför ingen detaljkunskap, säger Adam Dahlberg. 

Installationerna av braskaminer påverkar egentligen inte frågan om hur nära det är tillåtet att bygga. En braskamin i sig behöver inte medföra högre brandrisk om den används och är installerad på rätt sätt, enligt Adam Dahlberg. Men givetvis är risken för att någon skadas i brand större i ett fritidshus där folk övernattar, än i en sjöbod som bara används för förvaring och enklare arbeten, påpekar han.

undefined
Sjöbodarna är placerade i grupper om fem intill båthamnen i Kängsön.

Risken blir så klart ännu större om fritidshuset inte har korrekt brandskydd. Kraven på brandsäkerhet för ett fritidshus skiljer sig inte åt från de som gäller för en bostad, om det inte är så att det är ett hus i flera våningar eller liknande.

– Det krävs samma typ av skydd, eftersom man övernattar även i ett fritidshus. Det är alltid en försvårande faktor att en byggnad används för övernattning, om vi gör en tillsyn utifrån vår lagstiftning. Ibland kan det vara så att en byggnad inte uppfyller alla krav som står i exempelvis byggreglerna, men att det finns andra åtgärder som kompenserar för det. Men övernattar man i byggnaden är det svårare att hitta några kompenserande åtgärder, säger Adam Dahlberg.

Är det vanligt med ärenden där folk ändrar användningsområde för en byggnad utan att tänka på brandsäkerheten?

– Det är inte jättevanligt, men vi har ett antal sådana ärenden per år. Ofta handlar det om byggnader där det har bedrivits en viss verksamhet. Sedan har de sålts till någon annan, som använder dem för annan verksamhet utan att ta brandskyddet i beaktande. 

Karta: Kängsön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!