Samisk vattenkraft hotar fiskeparadis

Ett samiskt näringslivsutvecklingsbolag vill bygga vattenkraftverk i Nordnorge. Det skulle påverka Luleåälvens källflöden och därmed några av landets sista orörda öring- och rödingfiskevatten.- Mycket tragiskt, säger Gunnar Westrin, NSD:s fiskekrönikör och stridbar älvräddare.

Vy över fiskeparadiset. Den kvoterade strömmen Svartijåkka räknas som ett av Sveriges främsta rödingvatten. Svartijåkka rinner ned i Sårkåjaure, som i sin tur är ett öringvatten av rang. Sträckan hör tilll Luleälvens källflöden.FOTO: JONNY VIKSTRÖM FOTO: Extern

Vy över fiskeparadiset. Den kvoterade strömmen Svartijåkka räknas som ett av Sveriges främsta rödingvatten. Svartijåkka rinner ned i Sårkåjaure, som i sin tur är ett öringvatten av rang. Sträckan hör tilll Luleälvens källflöden.FOTO: JONNY VIKSTRÖM FOTO: Extern

Foto: Extern

LULEÅ2009-10-23 06:00
Bolaget Laponiacenter har nyligen bildats med målsättningen att stödja samiskt närings- och kulturliv i Jokkmokks och Gällivare kommun. Tanken är att bolaget ska finansieras med pengar från vattenkraft. För att få samer att teckna aktier i bolaget arrangeras i dagarna informationsträffar i Gällivare, Porjus och Jokkmokk.
Enligt Ola Pittsa, renskötare från Gällivare och en av initiativtagarna till bolaget, finns redan långt gångna planer på att bygga två kraftverk i Nordnorge, bland annat ett vid Grundfjordbotten, i Tysfjord kommun (se karta), med en kapacitet på 170 GWh.
Vattnet tas från flöden strax väster om Riksgränsenfjällen. All byggnation sker på den norska sidan av gränsen men eftersom utbyggnaden även påverkar svenska vattenresurser så måste den norska regeringen också överlämna frågan till Sveriges regering.
Vinst till samiska samhället
Tanken är att vattenkraftssatsningen, som görs i samarbete med kraftbolag, till skillnad från tidigare vattenkraftsutbyggnader ska komma samerna till del.
- Vårt projekt syftar därför till att även det samiska samhället ska få del av vinsterna från vattenkraften. Också vi samer har rätt att få del sameområdets vattenkraftsresurser, säger Ola Pittsa.
Han tror att kraftverken kan vara färdiga att tas i drift inom sju år.
Men vattenkraftsutbyggnaden i Grundfjordbotten påverkar Luleälvens källflöden och kan få konsekvenser för sportfisket.
2007 hade Vattenfall planer på att bygga två nya vattenkraftstationer nordväst om Stora sjöfallet. De kraftverksbyggena skulle påverka vattensystemet där sträckan Svartijåkka, med rödingfiske av högsta klass, och sjön Sårkåjaure, med öringsfiske av högsta klass,
"Sista riktiga fjällmiljön"
- Det här är ett obrutet fjällområde i fantastisk miljö, den sista riktiga fjällmiljön som är kvar av Luleälven. Det finns inte så många såna här biotoper kvar i Sverige i dag, sa Thomas Hederyd, fiskerikonsulent på länsstyrelsen, vid en intervju i NSD 2007 om de dåvarande kraftverksplanerna. Kraftverket i Grundfjordbotten skulle också påverka Svartijåkka och Sårkåjaure.
Ola Pittsa menar dock att utbyggnadernas konsekvenser för fisket är små.
- Det är ju bara några bäckar som påverkas och får minskat vattenflöde med någon centimeter i mesta fall. De utgör en så liten del av tillrinningsområdena så det gör ingenting, säger han.
"Känsligt ekosystem"
Men sportfiskeentusiasten, författaren och älvräddaren Gunnar Westrin, Råneå, håller inte med.
- Alla förändringar påverkar de känsliga ekosystemen på ett negativt sätt. Det här är ett av de sista områden med naturliga rödingstammar som riskerar att att slås ut. Det står definitivt i strid med många grundläggande både samiska intressen och allmänna naturvårdsintressen att förstöra en del av livsbetingelserna och naturen här uppe, säger han.
Enligt Gunnar Westrin strider kraftverksplanerna också mot EU:s vattendirektiv.
- Direktivet slår klart fast att inga utbyggnader får påverka vattendrag ekologiskt och biologiskt. Norge är ju inte med i EU men det är Sverige, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!