"Samhällsklimatet allt hårdare och tuffare"

Hot och våld på jobbet ökar. Kanske var det därför som konferensen om ämnet blev en succé med 180 deltagare i Luleå och videosändningar till nio platser i länet.

Mikael Norberg och Margareta Köjs från länsrätten känner igen bilden av att hot och våld har ökat på arbetsplatser.

Mikael Norberg och Margareta Köjs från länsrätten känner igen bilden av att hot och våld har ökat på arbetsplatser.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-03-27 06:00
- Det stora intresset visar att hot och våld på jobbet är ett angeläget problemområde, säger Lars Sundström, moderator på konferensen, som visade på att våldet och hoten har ökat inom alla olika sektorer.
Videokonferens
- Vi ser en generell uppgång, som går att koppla till samhällsklimatet. Det är hårdare och tuffare och människor är mer utsatta. Det gör att fler går överstyr, säger han och ger exempel på när situationer där våld kan uppstå. Det kan vara när en handläggare meddelar en klient att sjukersättningen har dragits in eller möter krögaren som blivit av med serveringstillståndet.
En sammanslutning av myndigheter som samlats under namnet samverkansgruppen i säkerhetsfrågor hade arrangerat konferensen. I början var målet 60 deltagare vilket vida överträffades med de 180 deltagare som samlades i Luleå och sändningarna via videokonferens till ytterligare nio platser i länet. De sista som anmälde sig fick inte plats och missade bland annat teatern som visade på hur våld och hot kan uppstå när en man inte klarar sin uppkörning:
- Ge mig körkortet, skriker mannen och drar i trafikinspektörens arm. Hon är förberedd, har tagit av sig bältet och kan snabbt ta sig ur bilen.
Ökningen av hot syns tydligt hos Försäkringskassan. Där har anmälda brott fördubblats på bara något år. Bland de offentligt anställda som konferensen vände sig till så kändes bilden av ett hårdare klimat igen.
Telefonhot
- Det har ökat. Vi har mycket telefonsamtal med våra klienter och vi har upplevt en del telefonhot, säger Margareta Köjs, domstolssekreterare på länsrätten. Hennes kollega Mikael Norberg håller med.
- Det är ett hårdare samhälle och det ger en ökad frustration som gör att människor handlar irrationellt. Vi har diskuterat frågorna på jobbet, men i dag har vi fått en bred kunskap om hur man ska hantera problemen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om