Samhall imponerar

Samhall har förändrats - från i huvudsak industriproduktion till att erbjuda tjänster och bemanningslösningar till företag.Det berättade Samhalls regionchef, Henry Magnusson, när han informerade norrbottniska riksdagsledamöter om verksamheten.

Riksdagsmännen Leif Pettersson (S) och Krister Hammarbergh (M) får höra av Susanna Karlsson att personalen i Samhalls växel i Luleå minsann har koll på det mesta.FOTO: Kurt Engström

Riksdagsmännen Leif Pettersson (S) och Krister Hammarbergh (M) får höra av Susanna Karlsson att personalen i Samhalls växel i Luleå minsann har koll på det mesta.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-05-11 06:00
På måndagen bjöd Henry Magnusson, chef för region Luleå (som omfattar Norrbotten och Västerbotten), in de norrbottniska riksdagsledamöterna för att berätta om Samhalls verksamhet och den sanhällsnytta företaget gör.
De kom
Krister Hammarbergh (M), Karin Åström (S), Maria Stenberg (S) och Leif Pettersson (S) hade hörsammmat inbjudan.
Av de 6 900 arbetslösa i Norrbotten har cirka 1 300 någon form av funktionsnedsättning.
- Så nog finns det ett behov. Vi har som målsättning att minst fem procent av våra medarbetare ska kunna gå vidare till arbeten på den öppna marknaden. På det sättet får Samhall möjligheter att ta in fler med funktionshinder, säger Henry Magnusson.
Under fjolåret drabbades även Samhall av kärvare ekonomiska villkor och tvingades rationalisera. Elva av de 17 tjänstemännen vid regionkontoret i Luleå försvann.
- Men ingen medarbetare med funktionsnedsättning tvingades sluta, säger Henry Magnusson.
Ett exempel på Samhalls verksamheter i Norrbotten är telefonväxeln vid Samhalls regionkontor i Luleå. I växeln, som betjänar hela Sverige, arbetar tolv personer. Enligt planerna ska växeln också snart utöka sin verksamhet med supporttjänster och säljstöd.
- Vi har koll på hela organisationen. Det är många som ringer hit som är väldigt nöjda med vår service och det känns ju roligt att få veta att vi gör ett bra jobb, säger Susanna Karlsson, en av de anställda.
Ett stort slöseri
- I den bästa av världar behövs inte Samhall. Men tyvärr hamnar många människor utanför arbetsmarknaden på grund av olika funktionshinder. Det är ett stort slöseri med mänskliga resurser. Bland våra medarbetare finns väldigt mycket kompetens och även yrkesstolthet, säger Henry Magnusson.
FAKTA Samhall
Samhall ägs av svenska staten och drivs som ett självständigt aktiebolag med ett ägarkrav på att verksamheten ska bedrivas med lönsamhet. Samhall har 20 500 medarbetare (1 072 i Norrbotten) på 250 orter i Sverige och är därmed ett av landets största företag och omsätter årligen cirka 7 miljarder kronor (Region Luleå, som omfattar Norrbotten och Västerbotten, omsätter cirka 700 miljoner kronor årligen). Syftet är att anställa och utveckla människor med olika typer av funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. Samhall levererar varor och tjänster till kunder inom en rad olika områden: tillverkning, montering och förpackning, lager och logistik, mark- och fastighetsservice, städning samt äldreservice.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om