Sameby fick avslag om skyddsjakt
Tuorpon sameby är en av de samebyar i Norrbotten med högst rovdjurstryck men fick avslag på sin ansökan om skyddsjakt på björn.
- Men då har man inte sett alla, säger han.
I maj månad ansökte samebyn om skyddsjakt på fyra björnar i området där renarna har sitt kalvnings- och sommarbetesland. Ansökan avslogs dock av Naturvårdsverket.
Enligt Ronny Edin, enhetschef för avdelningen naturvård på länsstyrelsen, har samebyn tidigare samma månad ansökt om och fått muntligt bifall till skyddsjakt på två björnar som angripit renhjorden. Han uppger vidare att det är länsstyrelsen som fattar beslut om skyddsjakt när det gäller enstaka björnindivider och att Naturvårdsverket fattar besluten när det handlar om flera björnar vid samma tillfälle.
Reducera rovdjursantalet
Stig Allas är inte nöjd med Naturvårdsverkets beslut eller länsstyrelsens yttrande.
- Jag är inte nöjd med den politik som de bedriver när det gäller rovdjur. Man följer inte upp det man sagt att man ska följa. Man har sagt att man skulle vara välvilligt inställda till skyddsjakt på björn, säger han.
Allas uppger att den ersättning samebyn får för skadade och dödade renar inte kommer att räcka.
- Om inte ersättningen räcker ska skyddsjakten reducera rovdjursantalet, säger han.
Även Nils Petter Pavval, ordförande för Tuorpons sameby, är missnöjd med Naturvårdsverkets beslut. Samebyn ansökte den 24 juni om skyddsjakt på en björnhona med ungar men även de fick avslag. Detta trots att länsstyrelsen, enligt Naturvårdsverkets beslutsunderlag, anser att Tuorpons sameby har högst rovdjurstryck i länet.
- Jag hade förväntat mig tillstånd på en björnhona med ungar. Jag förstår mig inte riktigt på deras tänk. Jag kan inte hålla med länsstyrelsen med tanke på hur mycket björn det finns i samebyn, säger han.
I Tuorpons sameby finns nio sändarförsedda björnhonor men Nils Petter Pavval beräknar att det finns många fler björnar än så.
Sommarbetesland
Länsstyrelsen motiverar sitt beslut om avslag med att skyddsjakten på björnfamiljen inom Tuorpons sameby lika gärna kan ske när den allmänna skyddsjakten på björn bedrivs på hösten.
Orsaken är även enligt beslutsunderlaget att "ansökan gäller en ospecificerad björnfamilj" på samebyns sommarbetesland och att ansökan inkommit efter kalvningstiden.
- En björnhona med ungar är fredad under den ordinarie skyddsjakten. Enda gången jag kan ta bort en björnhona med ungar är med skyddsjakt, säger Nils Petter Pavval.
Förutom Talma samebys första ansökan om skyddsjakt på björn som inkom i början av maj och som beviljades, har även Sirges och Luokta Mávas samebyar ansökt om och beviljats skyddsjakt på björn i år.
Olika samebyar
Att det skiljer mellan bedömningarna beror enligt Ronny Edin att björnangreppen inom Sirges, Luokta Mávas och Talma samebyar bedömts som akuta medan de samebyar som fått avslag har haft björn inom området men inga direkta angrepp på renhjorden.
- Bara att få bifall till att avliva en föryngring är inte tillräckligt skäl. Man måste peka ut det rovdjur som är skadegörande. Det är svårt att ta ett beslut om det inte finns dokumenterande skadebilder, renkadaver och skrämselåtgärder, säger Edin och poängterar också att han tycker att de har en bra dialog med rennäringen.
Den skyddsjakt på björn som bedrivits de senaste tre åren i Norrbottens län har ökat enligt länsstyrelsen. I år har 19 björnar skjutits, i fjol 15 och för tre år sedan bara tre stycken. Björnstammen i länet bedöms enligt Ronny Edin vara förvaltningsbar, det vill säga inte hotad.
Enligt SOU 2007:89 har det inte bedrivits någon forskning kring björnars skadliga inverkan på renar sedan 1986 då ett 15 år långt projekt avslutades.
Ordinarie skyddsjakten på björn startar den 21 augusti i Norrbottens län och avslutas den 15 oktober nedanför odlingsgränsen och den 30 oktober ovan odlingsgränsen.
(Källa SOU 2007:89, sid 108 och Naturvårdsverkets hemsida)
Enligt SOU 2007:89 har det inte bedrivits någon forskning kring björnars skadliga inverkan på renar sedan 1986 då ett 15 år långt projekt avslutades.
Ordinarie skyddsjakten på björn startar den 21 augusti i Norrbottens län och avslutas den 15 oktober nedanför odlingsgränsen och den 30 oktober ovan odlingsgränsen.
(Källa SOU 2007:89, sid 108 och Naturvårdsverkets hemsida)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!