Salmonellabomber tickar i köttdisken?
De saftiga köttbullarna kan vara en salmonellabomb. I går gick Ica ut och varnade för bakterier i företagets egna blandfärs. Men det är oklart om den har sålts i Norrbotten.
Minst fyra av polisens kulor träffade den här Ford Sierran som stod parkerad på Praktikantvägen. Bilens ägareThomas Näsberg får 14 500 kronor av Rikspolisstyrelsen i ersättning för sin förstörda bil. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Icas återkallelse gäller ett parti blandfärs med märket Ica i 2,5 kilos-förpackningar. Den innehåller 50 procent nötkött och 50 procent fläskkött.
Det handlar om 400 förpackningar, som enligt Ica kan ha sålts över hela landet. Exakt var går inte att säga, meddelar företagets presstjänst.
NSD talade i går med personal på Ica-butiker i Luleå, Gällivare, Haparanda och Boden. Ingenstans hade man sålt den aktuella färsen.
- Vi håller inte på med utländskt. Man vet aldrig vad det är för bakterier i det. Det är inte säkert att det finns medicin heller! säger Stig Engström, köttmästare på Ica Supermarket på Hertsön.
- Vi har inte den där färsen i sortimentet, säger Kåre Mogenmark, köpman på Ica Maxi Haparanda.
- Vi har egen styckning och malning av färs. Vi har inte sålt den färsen, säger P-A Hansson, butikschef på Ica kvantum i Boden.
Inte heller Kvantum i Luleå eller Ica supermarket i Gällivare hade sålt färsen.
Spärras i kassan
Då Ica drar tillbaka en produkt på det här sättet spärras den i kassan. Det innebär att även om man får med sig en förpackning så får kassörskan ett meddelande om att färsen inte får säljas.
Salmonellabakterierna upptäcktes i Icas eget kontrollprogram. Bakterierna dör om de hettas upp till mer än 70 grader. Den som köpt av färsen bör lämna tillbaka den till närmaste Ica-butik.
Norrbottningar som mest köper nötfärs får på Icas hemsida veta att blandfärs gör köttbullarna, järparna eller biffarna extra saftiga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!