Sälen överlistar nya fällor

Sälarna är smarta djur. Och glupska.De har börjat överlista push-up-fällorna, ett modernt fiskeredskap som är specialtillverkat för att skydda fångsten.- Sälen slår till när fisken är på väg in i fällan, säger Lars Ökvist, 47, fiskare på Junkön i Luleå skärgård.

Foto:

LULEÅ2008-06-13 06:00
Säsongen har precis kommit igång och fiskare håller på att sätta ut sina redskap i vattnet för fullt. När Lars Ökvist vittjade en av sina push-up-fällor i går förmiddag räknade han till att fem av femton laxar var sälrivna.
Tekniksprång
Push-up fällan är det modernaste inom fiskeredskapen, den har bara funnits några år på marknaden och betraktas som ett riktigt tekniksprång. De har riktigt starkt garn och tanken är att fisken ska simma in i fällan, men inte sälarna.
En push-up-fälla är fem gånger så dyr som en vanlig fälla, den kan kosta mellan 80-100 000 kronor. I dagsläget finns det omkring 100 sådana bland länets omkring 70 fiskare. Länsstyrelsen har nyss beviljat 1,6 miljoner kronor till fiskare som vill investera i de nya fällorna.
Stor fiskätare
Men enligt Lars Ökvist är sälen alltså smartare än tekniken.
- Det finns fångat på film när sälen står vid ingången och tar fisk, säger han.
Gråsälen och vikaresälen har varit ett problem längs kusten i många år. De förstör redskap och äter upp fisken.
- Sälen är en riktigt stor fiskätare, man räknar med att en säl äter minst tio kilo fisk om dagen. Lågt räknat har vi omkring 3 000 sälar i Norrbotten, det blir 30 ton fisk per dag, säger Thomas Hederyd, fiskerikonsulent på länsstyrelsen.
Hotat laxfiske
Enligt Hederyd ökar sälstammen i Östersjön med sju-åtta procent årligen.
- Det har aldrig observerats så mycket säl som i år.
Han är uppriktigt orolig över hur sälinvasionen ska påverka fisket i långa loppet.
- Det småskaliga fisket är oerhört hotat, om sälen får ta över på det här viset kommer inte laxfisket i Norrbotten pågå så många år till.
- I dag är push-up fällan det enda sättet att få in levande fisk men om den är räddningen är tveksamt. Räddningen är nog att antalet sälar minskar, det är där problemet sitter, säger Thomas Hederyd.
Lars Ökvist instämmer.
- Jag vill ju helst ha allmän jakt på säl, det skulle inte göra något för stammen eftersom det är så få jägare som är intresserade av att hålla på med säljakt.
Länsstyrelsen har under våren fått in omkring 80 ansökningar om bidrag och ersättningar som rör skador på fiske och redskap som är orsakade av säl. De har att fördela 2,3 miljoner kronor i skadepengar.
Fotnot: Mellan 15 april och sista december får 40 gråsälar skjutas i Norrbotten, hittills har åtta sälar skjutits.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om