Säkerheten skärps

Uniformerade vakter, larmbågar - och sänkta krav på en konkret hotbild. Så vill regeringens utredare förbättra säkerheten vid domstolarna.- Ett positivt förslag, säger Rolf Carlsson, säkerhetschef vid Luleå tingsrätt.

"Vi får allt fler signaler från åklagare och parter i olika mål att det finns diffusa hotbilder", säger Rolf Carlsson, kansli- och säkerhetschef vid Luleå tingsrätt.FOTO: Göran Ström

"Vi får allt fler signaler från åklagare och parter i olika mål att det finns diffusa hotbilder", säger Rolf Carlsson, kansli- och säkerhetschef vid Luleå tingsrätt.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2009-10-02 06:00
Säkerheten vid landets domstolar regleras i dag av en nästan 30 år gammal lag. I veckan överlämnade regeringens utredare Krister Thelin ett nytt lagförslag till justitieminister Beatrice Ask. Reformen föreslås mot bakgrund av det hårdare samhällsklimatet.
Enligt Krister Thelin är det nödvändigt att stärka säkerheten med larmbågar och ordningsvakter eller poliser med metalldetektorer.
"Större flexibilitet"
Dessutom bör det nuvarande kravet på en "konkret hotbild" slopas, så att domstolarna i ökad utsträckning kan besluta om fasta säkerhetskontroller.
- Det är bra att man vidgar möjligheterna. Det skulle ge större flexibilitet och handlingsfrihet för oss, säger Rolf Carlsson, kansli- och säkerhetschef vid Luleå tingsrätt.
"Kan bli status quo"
Genomförs lagförslaget berör reformen initialt 10-15 av landets cirka 100 domstolar. Om Luleå tingsrätt hör till dem är inte klart.
- Det kan innebära status quo för oss. Storstadsregionerna är mer drabbade av olika säkerhetsrisker och i större behov av en lagändring men det vore positivt om vi också omfattades, säger Rolf Carlsson.
Bättre skydd
I dag kan domstolarna besluta om allmän eller särskild säkerhetskontroll (se faktaruta).
Även om Luleå tingsrätt oftast är förskonad nämner Rolf Carlsson de så kallade Carolin- och Vojakkala-rättegångarna som exempel då detta har krävts.
- För oss är det bättre med allmän säkerhetskontroll, då får vi bättre skydd i väntrummen.
Diffusa hotbilder
Enligt lagförslaget finns den största riskfaktorn i familjemålen, som ofta utgör kulmen på en upprivande process.
Inför en förhandling kan hotbilden vara diffus.
- Parten kanske är helt okänd för rättsväsendet - men plötsligt blir han så förtvivlad att han inte vet vad han gör. Om vi får signaler från till exempel advokater eller parter att det finns en oro för säkerheten inför en förhandling skulle vi kunna höja säkerheten trots att det inte finns någon konkret hotbild. Därför vore det nya lagförslaget bra, säger Rolf Carlsson.
Fakta

Säkerheten i domstolarna
Den nuvarande lagen skiljer mellan allmän och särskild säkerhetskontroll.
Allmän kontroll görs vid entrén till själva domstolarna.
Särskild kontroll görs om det vid konkreta hotbilder finns risk för brott i samband med en domstolsförhandling i en särskild sal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om