Sågade SVT:s satsning – deltar i lokal historiekväll

Arkeologen och avdelningschefen Nils Harnesk har riktat kritik mot SVT:s stora satsning Historien om Sverige. Nu kommer Harnesk själv att delta i en lokal historiekväll på Hägnan i Luleå.

Historien om Sverige är en serie på tio avsnitt som sänds i SVT.

Historien om Sverige är en serie på tio avsnitt som sänds i SVT.

Foto: SVT

Luleå2023-11-15 14:04

Två avsnitt har sänts av SVT:s historiska djupdykning Historien om Sverige. Där har stenåldern, bronsåldern och järnåldern skildrats.

Nils Harnesk, chef för Samlingsavdelningen vid Norrbottens museum, är inte imponerad.

– Det är ett tidsspann på 15 000 år och hittills har bara två platser skildrats i norra Sverige. En expert från norra Sverige har fått komma till tals. Ingen arkeolog från Umeå universitet medverkar, ingen från de nordliga museerna. Det är märkligt när vi vet vilken kunskap som framkommit, säger Harnesk, och syftar bland annat på den nyhet som släpptes i veckan om tidig järn- och stålframställning i norra Sverige.

Harnesk anser att SVT osynliggör stora delar av Sverige.

– SVT har i princip kalkerat den satsning som gjorts i Danmark. De har samma antal avsnitt och samma upplägg. Men Danmark är genografiskt väldigt begränsat medan Sverige är mycket större. Jag har sett innehållet för resterande avsnitt och jag vet att det blir mer om norra Sverige, bland annat samiska inslag, men jag anser att SVT borde skildrat fler berättelser.

Programledaren Cecilia Düringer har tidigare bemött kritiken i en intervju med SVT.

– Frågan om norra Sveriges historia är vi absolut inte klar med, den kommer dyka upp igen i framtida avsnitt av Historiskt eftersnack, säger hon till SVT.

Friluftsmuseet Hägnan i Luleå hakar på SVT-satsningen genom att arrangera en kväll med nedslag i Luleås lokala historia den 22 november. Det blir bland annat föreläsningar om gamla Gammelstad, nya Luleå, hamnen och vrak, där Nils Harnesk och Roine Viklund, Luleå tekniska universitet, föreläser.

– Eftersom ytterst lite av forskningen om Norrbottens förhistoria och historia förmedlas i den nationella berättelsen är evenemang som historiekvällen viktiga, säger Harnesk.

Förutom föreläsningar blir det en handarbetsträff och gammaldags bakning som deltagarna får prova på.

– Vi vill passa på att prata om lokalhistorien som en del av Historien om Sverige. Det finns många spännande berättelser från vår del av Sverige, exempelvis om de skepp som aldrig nådde Luleå gamla hamn utan ligger kvar som vrak längs kusten, säger Erica Rönnbäck, museipedagog Hägnan.

– Vi visar hur man historiskt gjorde garn av ull. Men vi uppmuntrar alla att ta med eget handarbete av olika slag så myser vi i brasans sken i Storgårdens kök, säger Ida Renlund, museipedagog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!