Så vill regionrådet locka fler läkare till Norrbotten

Receptet för att locka fler läkare till länet lyder: Locka fler till ST-utbildning, kompetensväxla och ändra arbetssätt. Men regionrådet Linda Frohm (M) tycker att mer måste göras.

Regionrådet Linda Frohm, Moderaterna, säger att arbetet med att rekrytera läkare till länet är viktigt och att mer måste göras för att regionen ska lyckas.

Regionrådet Linda Frohm, Moderaterna, säger att arbetet med att rekrytera läkare till länet är viktigt och att mer måste göras för att regionen ska lyckas.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-01-03 06:00

För att komma tillrätta med läkarbristen gör regionen en del, men regionrådet med ansvar för primärvården, Linda Frohm (M), är av uppfattningen att mer måste göras.

– Jag har bokat in ett möte med SFAM (Svensk förening för allmänmedicin) för att lyssna av vad mer de tänker att vi skulle behöva göra, säger hon.

Tidigare fanns en så kallad "stanna kvar-premie". Många läkare lämnade efter att perioden var slut och premien löste således inte det långsiktiga problemet.

Regionen är aktiv på de utbildningar som finns för att väcka ett intresse för Norrbotten. Samtidigt är det viktigt att ta hand om de ST-läkare som redan finns, säger Linda Frohm.

– Det är ofta så intresset ökar, de som redan gjort sin utbildning här sprider vidare i olika sammanhang att det är en bra utbildning.

Klagomålen på arbetsmiljön har funnits i många år, hur kan politiken jobba med den?

– Det viktiga är att man känner att man får vara delaktig och att man får vara med när verksamhet och budget ska fördelas. Vi har skrivit in i den strategiska planen att vi ska arbeta för ett sådant arbetssätt. En av frågorna till SFAM är om de är något de särskilt vill att vi jobbar med. 

– Många ST-läkare är jättenöjda med sin tid i Norrbotten och vissa hälsocentraler är nästan plantskolor för ST-läkare så det händer positiva saker runt om i länet.

En nyckel, enligt Frohm, för att förbättra läkarnas arbetsmiljö är att kompetensväxla – det vill säga låta andra yrkesgrupper ta över vissa arbetsuppgifter.

– Det finns ganska många specialutbildade sjuksköterskor i glesbygd som kan göra mycket av det som läkarna tidigare gjorde.

Hon poängterar att hela landet har svårt att rekrytera och att befolkningsunderlaget är 250 000 personer i hela länet.

– Procentuellt har vi inte jättemycket mindre läkare än andra län. Vi har en del lyckade rekryteringar i den nordöstra delen av länet. Det är rätt många allmänläkare från Finland som jobbar hos oss.

I slutet av mars sjösätts regionens nya organisation som innebär bland annat att primärvården och folktandvården slås samman.

– Vi har varit tydliga med att primärvården måste få större utrymme att utvecklas. Det är jätteviktigt att vi jobbar med de här frågorna. Vi ska bli bättre att lära av varann eftersom man ser att vissa hälsocentraler har väldigt god bemanning, säger Linda Frohm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!