Under förra sommaren rapporterades det om hotet mot surströmmingen, sedan fiskare i södra Norrland slagit larm om rekordlåga fångster.
Hertsöfiskaren Lennart Sundström fiskade efter strömming i vattnen utanför Örnsköldsvik och var en av de som valde att avbryta fisket i förtid.
– Vi blev tvungen att köra hem. Mina nerver pallar inte för att vara där mer och söka utan att få nåt. Det har varit en nedåtgående trend i flera år, sade Lennart Sundström.
Nu rapporterar SVT Västernorrland att ärendet har hög prioritet i regeringen, som gett Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att ta fram ett antal områden där strömmingsbestånden ska fredas genom ett förbud mot bottentrålning. Planen är att förbudet som ska finnas fram till 2027 för att sedan utvärdera effekterna.
Förslaget undantar det småskaliga fisket och yrkesfiskare vars fångst blir till livsmedel. Trots det har förslaget fått en ljum respons från kustfiskarna i Norrland som tvivlar på att det ska ge någon större effekt.
Fiskaren Lars Ökvist i Luleå skärgård förespråkar istället ett totalförbud för allt industrifiske.
– Jag har hört att regeringen har på gång något förslag. Det måste göras något nu. Vi har redan väntat för länge.
Han pekar ut de stora trålarna som orsaken till den vikande tillgången. Bottentrålningen resulterar i fångster som innehåller all sorts fisk inklusive strömming och lax. Fångsten används till att tillverka fiskmjöl, som används bland annat i norska laxodlingar.
– Det är märkligt att här håller man på sönderreglera och sönderkontrollera det kustnära fisket i Norrland, medan man valt att strunta i att begränsa industrifisket som inte hör hemma i Östersjön. Den typen av fiske borde bedrivas i större hav. Det känns helt fel speciellt i tider när man vill öka självförsörjningsgraden för lokalproducerad mat, säger Lars Ökvist.
Han tillhör en släkt av fiskare med anor som sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet.
– Jag ska inte klaga på fisket på Junkön. Hittills har det gått bra, men det hade kunnat vara så mycket bättre om det funnits mer sunt förnuft hos myndigheterna och om regelverket utformas i samarbete med yrkesfiskarna. Det finns ingen yrkesfiskare född som vill ta upp all fisk.