Så vill partierna utveckla skolan

Thomas Olofsson, Liberalerna.

Thomas Olofsson, Liberalerna.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2018-07-17 06:02

Centern

Carola Lidén, gruppledare: "Centerpartiet vill stoppa upp Framtidens skola och ta ett omtag som beaktar forskning, skolpersonals och föräldrars kunskap. Vi behöver en blandning av kommunala- och friskolor i olika storlekar, de ska finnas både i stan och på landsbygden. Ansvaret och besluten ska i största möjliga utsträckning ske på den enskilda skolan och förskolan. För att klara personalförsörjningen och säkra behovet av pedagoger ska vikarier tillsvidareanställas samt lärartjänsterna göras mer attraktiva. På samtliga enheter ska det finnas tillagningskök, den mat som serveras ska så långt som möjligt vara närproducerad".

Kristdemokraterna

Samuel Ek, gruppledare: ”Framtidens skola behöver en möjlighet till omprövning. Vi vill kunna utveckla och satsa på skolor i barnens närområde och då även i byarna. Vi behöver öka tryggheten. En gemensam handlingsplan vid hot, våld och trakasserier behövs. Vi måste skapa lugn och studiero i varje klassrum. Vi har haft högst anslag i vår budget för att stärka skolans resurser. En stärkt elevhälsa med ett tydligt uppdrag om ett fungerande samarbete med regionen är viktigt. Vi kommer fortsätta jobba för mindre barngrupper i de tidiga åldrarna på förskolan. Man ska kunna lita på skolan i Luleå".

Landsbygdspartiet

Erland Nilsson, gruppledare: "Små skolor har många fördelar. Miljön är lugnare och mer stimulerande. Skolan är navet på landsbygden och måste bevaras. Kommunen måste avsätta resurser till en kvalitetsmärkt bygdeskola. Ge lärarna möjlighet att lära barnen läsa och skriva och inte börja med uppfostran. Uppfostran, städning och andra sysslor kan andra utföra. Bygdeskolorna måste ges långsiktig och hållbar utveckling där kommun och föräldrakollektiv tillsammans kan profilera skolan inom olika områden. Undervisning kan även ske via länk där behörig lärare finns på avstånd – men naturligtvis skall det finnas vuxen person i skolsalen".

Liberalerna

Thomas Olofsson, gruppledare: "Liberalerna sätter alltid skolan först. Den största utmaningen för framtiden handlar om tillgång till personal, såsom lärare, fritidspedagoger, rektorer m.fl. Skolan måste bli likvärdig för alla i Luleå. Många partier fokuserar på storleken på skolorna, vi vill istället fokusera på att stärka lärarna, rektorerna och eleverna oavsett vilket skola man går i, mer resurser måste få gå till den som behöver det mest. Vi vill t.ex. anställa lärarassistenter, och socionomer för att avlasta pedagogerna. Förstärka rektorsrollen för att ge dem förutsättningarna, och mer resurser till elevhälsan".

Miljöpartiet

Jan Nyberg, gruppledare: "Alla elever ska ha likvärdiga chanser att utvecklas. Höjda lärarlöner, fler nyutexaminerade lärare som stannar i kommunen och minskad administration för lärare är viktiga faktorer. Vi vill se ökat fokus på faktagranskning, en bevarad miljöskola och att barnen rör på sig. Digitalisering bör ske utifrån lärarnas behov och intressen. Små barn ska inte behöva bära en dator till och från skolan. Ökat stöd till barn med särskilda behov och krafttag mot mobbning. Maten ska vara klimatsmart och helst lagad på lokala råvaror. Flexiblare regler för byaskolor när det gäller anställning av lärare".

Moderaterna

Anders Josefsson, gruppledare: "Vi vill införa så kallade serviceassistenter, en typ av tjänst som inte kräver någon lång utbildning eller erfarenhet och därför kan bli en bra väg in i arbetslivet för t.ex. nyanlända eller ungdomar som här kan få det så viktiga första jobbet. Dessa ska avlasta lärarna för att de ska kunna fokusera på att lära ut. För att kunna behålla de små byaskolorna långt från tätorten och inte tvinga eleverna till orimligt långa resor varje dag vill vi också se ett ökat samarbete med våra grannkommuner för att säkerställa ett tillräckligt elevunderlag".

Rättvisepartiet

Jonas Brännberg, gruppledarea. "RS spelade en nyckelroll i kampen mot stordriftsprojektet ”Framtidens skola” som samlade tusentals i karnevalståg, skolstrejk och kampanj för folkomröstning, och som räddade flera skolor. Genom att maximera antal barn på så lite personal och lokaler som möjligt vill S-ledningen utnyttja arbetskraften hårdare. Istället behövs satsningar på arbetsmiljö och löner som stoppar flykten från läraryrket. Det kräver strid för resurser efter behov i skola och förskola – mindre klasser/grupper, särskilt stöd till alla barn som behöver det, mer tid till pedagogik istället för administration och bedömande".

Socialdemokraterna

Niklas Nordström, kommunalråd: "Skolan i Luleå har goda resultat och hög andel behöriga lärare. Alla elever ska ha möjlighet nå målen och utvecklas. För det krävs att vi förbättrar undervisningen för elever med lägst resultat. Vi fördelar resurser efter skolornas socioekonomiska förutsättningar. Elever med neuropsykiatiska funktionsnedsättningar får särskilt fokus. Vi behöver fortsatt behöriga lärare. Vi satsar 10,5 miljoner per år för att rekrytera, behålla och avlasta lärare. Vi har prioriterat små klasser och barngrupper, samt behöriga lärare. Samtidigt jobbar vi med att stärka upp stödet för läraren utanför klassrummet".

Sverigedemokraterna

Per Göransson, ordförande SD Luleå: "Vi vill strukturera om skolan för att möjliggöra mindre skolenheter. Eleverna måste känna trygghet och studiero, det tror vi kommer att kunna genomföras med mindre skolenheter där alla har en känsla för varandra. Personalen inom skolan i Luleå måste ha bättre arbetsvillkor och lönerna måste jämnas ut så de står i likhet med närliggande kommuner. Arbetsvillkor för oss innebär inte enbart lönefrågor, utan de kan också vara medbestämmande för den anställde".

Vänsterpartiet

Nina Berggård, gruppledare: "Vänsterpartiet vill arbeta för socioekonomisk utjämning och fördela resurser utifrån behov. Landsbygdsskolorna ska möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Vi behöver utöka antalet personal och minska barngruppernas storlek i all verksamhet kring barn och unga, både inom förskole- och fritidshemsverksamhet. Vi behöver också satsa på kompetensutveckling för bättre sex- och samlevnadsundervisning och arbete mot kränkande behandling. Vi ska behålla den avgiftsfria Kulturskolan och erbjuda Kulturskolans verksamhet till barn ända från förskolan".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om