Så växte padeln till en folksport i Norrbotten

På tio år har padelsporten vuxit för att nu vara aktuell att väljas in i Riksidrottsförbundet. En utveckling som möjliggjorts genom att padelhallar på kommersiella grunder öppnats och därmed fått sporten att växa.

Padel är en snabbt växande sport. Den har vuxit på kommersiella grunder men ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle sätta fart på den föreningsdrivna barn- och ungdomsverksamheten.

Padel är en snabbt växande sport. Den har vuxit på kommersiella grunder men ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle sätta fart på den föreningsdrivna barn- och ungdomsverksamheten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Luleå2021-04-29 06:00

Företagaren och gymentreprenören Fredrik Gunnelbrand ligger i startgroparna för att starta två padelhallar, i Kiruna och Boden, för en sport som vuxit mycket de senaste åren.

– Med våra gym så vänder vi oss till den stora massan. Det de på elitnivå, nybörjare, motionärer och äldre. Då padel är så stort bland alla målgrupper så tror vi att vi kan nå samma målgrupper som vi har på gymmet, säger Fredrik Gunnelbrand.

undefined
Anna Stålnacke och Fredrik Gunnelbrand driver flera gym runt om i Norrbotten och Sverige. Nu satsar de på padel.

– Norrbotten var extremt tidigt på med padel. Luleå fick sina första padelbanor 2014 när det inte fanns många ställen i Sverige som hade padel. Norrbotten gjorde ganska lite av detta och Norrbotten och Luleå tappade sedan mycket gentemot de bästa padelstäderna, säger Johan Håkansson, journalist som driver webbsajten Padelfeber och även är dubbel svensk H 45-mästare.

I dag är det Skåne med Helsingborg som är centrum i padel-Sverige, men sporten växer stort i Göteborg, Örebro och Stockholm. I dag spelar omkring en halv miljon padel i Sverige. Också i Norrbotten växer sporten stort.

– Padel har blivit en av Sveriges största sporter på bara tio år helt utan Riksidrottsförbundets och idrottsrörelsens hjälp men även utan hjälp av kommunala bidrag. Det är privata aktörer som har satsat på en verksamhet de tror på då det finns så många som är beredda att betala för att spela, säger Johan Håkansson.

undefined
Padelexperten Johan Håkansson, som är från Luleå, tror att padelsporten kommer bli den nya svenska folksporten. Han tror att sporten kommer växa rejält i Norrbotten framöver.

– Merparten av padelhallarna och banorna som uppförs i Sverige byggs av kommersiella aktörer som vill tjäna pengar. Det är en skillnad mot den övriga idrotten som i huvudsak har byggt på att kommunerna ställer ytorna till förfogande. Det är egentligen bara golfen som är undantaget, säger Kent Persson, Svenska padelförbundet.

En padelbana kostar omkring 350 000 kronor att uppföra. Till det tillkommer kostnaden för själva hallen som kan variera beroende på hur exklusivt man bygger. Fredrik Gunnelbrand tänker bygga ihop padelhallen med gymmet för att kunna få en samverkan mellan aktiviteterna.

– Det vi kan dra fördel av är att padeln kan använda gymmets omklädningsrum, bastu och duschar. Annars blir det en dyr investering om man vill ha en lounge och en shop där man kan köpa rack och bollar eller annat, säger Fredrik Gunnelbrand.

Jämför man uppförandet av en padelhall med att starta ett gym så finns det både skillnader och likheter.

– Det är betydligt billigare med padelbanor än med gymmaskiner. Det kostar långt över miljonen innan man har en konditionspark med maskiner. Sedan ska man ha resterande maskiner också. Minst fyra miljoner kostar ett gym att uppföra, säger Fredrik Gunnelbrand.

Framtiden för sporten då. Hur ser den ut på kort och lång sikt?

– Det är ingenting som tyder på att tillväxten mattas av. I vissa kommuner kanske det börjar bli fulletablerat men i andra kommuner och regioner växer den i åtminstone ett par år till. Den stora gruppen har varit medelålders vuxna som betalar själva eller har friskvårdspengar. De kan börja spela fler gånger i veckan. Så har vi de som börjar tävla, säger Kent Persson.

I slutet av maj väljs troligen padeln in i Riksidrottsförbundet och det kan få långsiktiga följder.

– Det innebär att vi kan få del av de statliga bidragen och kan bygga upp barn- och ungdomverksamheten. Så det här är inte en fluga utan den kommer att bli föreningsdriven med barn och unga, säger Kent Persson.

Fakta

En halv miljon utövare räknar Svenska padelförbundet med att det finns i Sverige.

100 föreningar med 25 000 medlemmar finns i Sverige. 

Kostnad per timme: Cirka 400 kronor.

Padel utövas i främst Spanien, Latinamerika och Sverige.

Riksidrottsförbundet har föreslagit att vid Riksidrottsmötet den 28–30 maj rösta in padel som medlem i förbundet.

Enligt Padeldirekt så gjorde Sveriges fyra främsta aktörer inom padelanläggningar 2019 en vinst på mellan 3,2 och 12,4 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!