Septemberpensionen som betalats ut i dagarna är den första med det nya inkomstpensionstillägget. Ökningen är mellan 25 och 600 kronor per månad, men för många är beloppet noll.
När beskeden kom var besvikelsen stor bland de som bara fått ett par tior eller ingenting alls. På sociala medier har diskussionen bitvis varit hätsk.
Vi träffar några pensionärer i Hertsön-Lerbäckens PRO-förening en tisdag när de förbereder sig för årsmöte. Här är reaktionerna blandade.
– Grejen är att många har haft stora förväntningar, på grund av att man inte har förstått hur det här tillägget beräknas. En förutsättning är ju hur mycket man har jobbat, det är många som inte har snappat upp det, säger Elizabeth Bergman, 74.
Själv jobbade hon från 18 års ålder, på bank, på Byggnadsarbetareförbundet och på Unga örnar. Hon är nöjd med sina 425 kronor i tillägg.
– På sätt och vis är det rättvist eftersom vi som jobbat länge får del av det, säger hon.
Syftet är just att de som jobbat många år med låg lön ska få en höjning. Bland politiker pratas om ”respektavstånd”, det vill säga att det ska löna sig att ha jobbat.
Den inkomstgrundade pensionen ska vara mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden för att man ska få tillägget. Har man börjat ta ut pension före 65 års ålder så påverkar det också. Beloppet avgörs alltså inte bara av antalet tjänsteår.
– Det finns många faktorer i de här beräkningarna och det är inte så lätt för gemene man att förstå, om man inte läser hela propositionen, säger Nils Lindberg.
Han har arbetat vid Televerket hela sitt yrkesliv och fick ihop en så pass bra pension att det nya tillägget blev noll.
– Men jag är nöjd ändå, säger han.
Pensionärerna på Hertsön är eniga om att det behövs en större förändring av pensionssystemet.
– Det här tillägget är bara att man sminkar grisen lite. Det räcker inte på långa vägar när man ser på de senaste årens utveckling. Grunden är ett dåligt pensionssystem, säger Jan Englund, pensionerad valsverksarbetare.
Nils Lindberg tycker att det finns mycket som kan ifrågasättas.
– Alla säger att de vill förbättra pensionerna men de ska inte gå in och ändra på det som avsätts. Hur de har tänkt sig att det ska fungera kan man ju fundera på. Ingen vill betala vad det kostar, det är dilemmat. Det behövs mer pengar till välfärden överhuvudtaget, för vi blir fler och fler pensionärer och då måste man ha ett system som finansierar det på ett bra sätt, säger han.
Höjd medellivslängd och förändrad befolkningsstruktur kräver åtgärder. Bland annat är ytterligare höjning av pensionsåldern föremål för diskussion. En dålig idé, tycker Jan Englund.
– Helt vansinnigt. Man får tänka på de som har tunga jobb. Tidigare var det vanligt att man slutade vid 61-62 inom industrin.
Pengar till högre pensioner borde finnas, menar han.
– Se bara hur det har varit under coviden då man har kunnat gödsla företagen med pengar.
Monica Lejon, pensionerad från jobb på högskolan och i kommunen, säger att hon ändå är glad över det nya pensionstillägget.
– Jag fick inte så mycket men det är ganska okej. Det känns bra att man får något i alla fall.
Vi lämnar PRO-föreningen när det är dags att klubba igång årsmötet. Glädjen är stor över att de nu åter kan samlas och hålla det möte som fått skjutas upp sedan i våras, av känd orsak.
Diskussionen kring pensionärernas villkor fortsätter.