Så slår pandemin mot Luleås skola: "Kan tvingas stänga"

Gymnasiet utökar fjärrundervisningen och i förskolan är personalläget så ansträngt att enheter kan tvingas stänga. Så här slår coronapandemin just nu mot Luleås kommunala skolor och förskolor samt friskolor.

Många stolar gapar tomma i gymnasiebyn igen, som det såg ut under våren. I veckan utökar kommunen fjärrundervisningen.

Många stolar gapar tomma i gymnasiebyn igen, som det såg ut under våren. I veckan utökar kommunen fjärrundervisningen.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2020-11-17 05:00

Åtgärderna på gymnasiet innebär att större delen av årskurs 2 och 3 växlar mellan undervisning förlagd till skola och på distans varannan vecka fram till jul.

– Syftet är att minska trängseln i skolan och i kollektivtrafiken, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef.

Idrottsgymnasiet har fjärrundervisning hela denna vecka efter att ett stort antal smittofall konstaterats.

undefined
Eva Lindbäck, Luleås gymnasiechef.

Vid grundskolan var nio procent av eleverna frånvarande på måndagen. Många enheter har svårt att bemanna.

– Det är svårt att få tag i vikarier vilket sätter ett högre tryck på närvarande personal. En stor eloge till alla som pusslar så att schemat går ihop, säger Louice Stridsman, verksamhetschef i grundskolan. 

När det gäller fritidshem och förskolor inventerar kommunen behov av barnomsorg hos vårdnadshavare. Bemanningsläget är ansträngt. Många ur personalen är sjuka eller hemma med symtom och väntar på antingen provsvar eller tid för testning. Vid de värst drabbade förskolorna är hälften av personalen frånvarande.

undefined
Annica Backman, verksamhetschef för förskolan, kan stå inför tuffa beslut. Vid vissa förskolor saknas hälften av personalen.

– Vi kan tyvärr inom kort hamna i en situation där vi kan behöva prioritera öppethållande och, eller vilka, barn som kan tas emot, säger Annica Backman, verksamhetschef i förskolan.

Även resurscentrum, där skolmåltider och modersmålsundervisning ingår, är drabbat. Måltidspersonal från gymnasiet har täckt upp där behov uppstått. För modersmålslärare som reser kollektivt har munskydd införts vid resor.

Friskolan NTI-gymnasiet följer huvudmannen NTIG:s riktlinjer samt Luleå kommuns åtgärder, och har växelvis fjärrundervisning varannan vecka.

– För tillfället har vi frisk personal, säger Charlotte Pittja, rektor.

undefined
Nya läroverket har distansundervisning för elever i årskurs sex till nio på Bergviken.

Vid Nya läroverkets skola på Bergnäset råder normalläge. På Bergviken däremot bedrivs fjärrundervisning för årskurserna 6–9 hela veckan.

– Vi har många lärare med symtom. De leder lektionerna hemifrån. Vi ska ha en avstämning i slutet av veckan. Då beslutar vi om eleverna återgår till skolan eller inte, säger Peter Ohlsson, verksamhetschef.

Norrskenets friskola gör inga stora förändringar, varken för skola eller förskola.

– Vi har bara en ur personalen hemma i dagsläget. Vi har åtgärder igång sedan tidigare och har stramat åt ytterligare något. Bland annat kan lärarna sköta sin planering hemifrån, säger Jens Printz, rektor.

Vi har sökt Jörgen Lundin, rektor för Praktiska gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!