Det är tre uppgifter som framkommer i räddningstjänstens internutredning av släckningsarbetet när studenthuset på Klintbacken brann i höstas.
Men i stort sett kunde man inte påverka händelseförloppet, slår utredaren Peter Wikström vid räddningstjänsten i Kalix fast.
– Det är mycket som har skötts bra. Men det finns förbättringsområden och erfarenheterna är viktiga när det gäller angreppstaktik vid brand i sådana här modulkonstruktioner, säger Patrik Bylin, räddningschef.
Larmet kom till SOS klockan 02.11. 02.21 var första enheten framme.
– Vi var snabbt på plats. Det som sedermera får ödesdigra konsekvenser är att vi inte vet när det började brinna.
Arbetet koncentrerades inledningsvis till livräddning. En rökdykare noterade snabbt att det rök från takfoten. Räddningstjänsten konstaterade att branden i lägenheten var släckt. Men bara minuter senare insåg man att den spridit sig till vinden och yttertaket.
Man bekämpade branden med skylift och vattenkanon. 02.57 fick man klart för sig att bjälklaget var av trä, inte betong.
– Det är vanligt att man låter branden brinna av när det handlar om betongbjälklag, och att man bara säkerställer att det inte sprider sig nedåt. Men i den här träkonstruktionen fungerar inte det. Elden smiter ner i spalterna mellan modulerna och mellan modulerna och ytterväggen.
Säkerhetsarbetet sinkades av plåtdörrar. 03.22 anlände nycklar till platsen och samtliga lägenheter säkrades. Strax därefter fick rökdykarna order att lämna huset eftersom det inte ansågs säkert.
– Säkerheten för vår personal äventyrades inte. Det var ett bra beslut.
En konsekvens av släckningsarbetet var att innertaket på våning fem rasade in, på grund av allt vatten som man sprutat mot taket.
– Många lägenheter vattenskadades och arbetet försvårades. I framtiden får man överväga alternativa släckningsmetoder, skum eller skärsläckare, säger Patrik Bylin.
Ett omfattande restvärdesarbete gjordes.
I utredningen hänvisar Peter Wikström till den tidigare utredningen som gjordes av Christer Björkman, Umeå, där det slogs fast att byggnaden klarat byggreglerna. Wikström skriver:
"Byggreglerna tar till största del hänsyn till personsäkerhet och inte egendomsskydd. Det är viktigt att räddningstjänsten, fastighetsägare och försäkringsbolag är medvetna om detta då det i praktiken kan betyda att man vid räddningsinsats enbart riktar in sig på att rädda personer och sedan intar en defensiv taktik vad gäller egendom".