Så ska vårdkrisen lösas

Sjuksköterskebristen har tvingat landstinget att stänga drygt ett 20-tal vårdplatser vidSunderby sjukhus.Oppositionen i landstingsfullmäktige kräver krafttag för att lösa krisen.På torsdagen presenterande landstingsledningen en åtgärdsplan.

”Det krävs en ökad flexibilitet. Att inte ha det är dyrare”, säger Stefan Tornberg (C).

”Det krävs en ökad flexibilitet. Att inte ha det är dyrare”, säger Stefan Tornberg (C).

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-03-06 16:06

Det var i samband med landstingsstyrelsens möte som Centern, Moderaterna och Folkpartiet krävde omedelbara åtgärder.

Bakgrunden var förra veckans besked att ortopedin och kirurgin tvingas dra ned på vårdplatser och operationer, eftersom man har brist på sjuksköterskor. Kirurgin har främst brist på nattpersonal, ortopedin har störst problem med helgbemanningen.

– Situationen är mycket allvarlig, säger Stefan Tornberg (C).

– Det finns synnerliga skäl att direktupphandla verksamheten någon annanstans, säger Jens Sundström (FP).

Oppositionen krävde:

4 Drabbade patienter ska erbjudas vård hos annan vårdgivare.

4 Större befogenheter till cheferna i första linjen.

4 Särskilda insatser gällande arbetsförhållande och lön för nattpersonal.

4 En djupare analys av rekryteringsbehovet.

Landstingsdirektör Mats Brännström redogjorde för problematiken (generationsväxling, många utbildade arbetar utanför vården och många har sökt sig till Norge).

Situationen i Norrbotten enligt Brännström: en låg genomsnittsålder på sjuksköterskorna, många går över till tjänster med lättare arbete, att jobba natt har blivit mindre attraktivt och den besvärliga vintern har inneburit hög arbetsbelastning med mycket övertid.

– Situationen med indragna vårdplatser kan få konsekvenser för våra möjligheter att upprätthålla kösituationen. Men medicinskt ska det inte bli några problem, säger Mats Brännström, som redovisade en rad vidtagna och planerade åtgärder (se faktaruta) för att göra det möjligt att behålla och rekrytera fler sjuksköterskor.

Man undersöker också möjligheter att frigöra resurser genom att flytta arbetsuppgifter från sjuksköterskor till annan vårdpersonal, samt att sysslor som att distribuera mat kan skötas av andra.

– Det är bekymmersamt att vi har svårigheter att se en sådan här situation komma. Det har inte saknats varningssignaler men det är svårt i bruset att fånga upp fakta, säger Mats Brännström.

– Det är lätt att försöka ta politiska poäng på lönesituationen. Men vi har 2000 sjuksköterskor och vi måste ha en sammanhållen strategi, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

– Men vi ser ju att det inte funkar. Utmaningen ökar hela tiden. Det krävs en ökad flexibilitet. Att inte göra det blir dyrare, säger Stefan Tornberg.

FAKTA Så ska landstinget lösa krisen

Här är landstingets plan för att lösa sjuksköterskebristen i Norrbotten:

4 Fortsatt priorerad grupp i löneöversynen.

4 Utveckla nya arbetstidsmodeller.

4 Särskilda nattillägg för prioriterade avdelningar.

4 Ersätta med annan kompetens.

4 Vårdnära tjänster sköts av andra.

4 Bättre villkor för vidareutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om