Så ska sportaffärerna överleva i framtiden

Hårdare nischning i produktvalen.
Mer genomtänkt inredning.
Butiker som till stor del fungerar som utställningslokaler och säljer via internet.
Så ser framtiden ut i den krisdrabbade sporthandelsbranschen när Luleås handlare tittar i spåkulan.

Niklas Nilsson hjälper Eva-Lotta Vasara med skidkollektion till barnen.

Niklas Nilsson hjälper Eva-Lotta Vasara med skidkollektion till barnen.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2014-01-29 16:30

Anrika Team Sportias konkurs i Luleå kom inte som någon jätteöverraskning.

– De har haft det tufft ett tag. Men det är tråkigt när en lokal entreprenör drabbas. Jag hoppas det kan göra det lite lättare för oss som är kvar att överleva, säger Niklas Nilsson, som sedan sju år driver Intersportbutiken i centrum.

– Vi kom in när branschen var på väg upp och har försökt investera och utveckla oss. Vi mår bättre och bättre och har gått lite emot strömmen. Men visst är det tuffare nu. Jag kan tycka att Storheden överexpanderat. Och både hyror och löner stiger men handeln har inte hängt med i marknadsanpassningen.

Inte nog med att sportkedjorna tar kål på varandra, och att internethandeln exploderat. Konkurrensen kommer från ännu fler håll än tidigare.

– HM, Gina Tricot och Lindex har kollektioner för träning och det är klart det märks säger Niklas Nilsson.

Som inte ser någon snar vändning i trenden.

– Sporthandeln kommer växa ännu mer och de stora konstellationerna som har mycket pengar bakom sig, exempelvis Stadium och XXL, lär fortsätta som tidigare medan lokala entreprenörer slås ut.

Han tror ändå på en framtid för sportbutikerna.

– Vi ska fortsätta sälja med kunskap och kompetens. Jag har respekt för internethandeln, men jag tror att gapet i prisskillnaderna jämnar ut sig framöver. Internetföretagen har höga kostnader med lager och frakter. Och en butik måste man nästan ha. Titta bara på Royal design, som gått från att enbart ha näthandel till att starta butiker.

Niklas Nilssons butik har som alla andra en egen hemsida.

– Jag tror att affärerna mer kan bli som "showroom" i framtiden. Kunden kanske provar en sko, säger att "jag tar en 42:a" och så tar han fram telefonen och gör beställningen via internet och får ett bättre pris. Vi behöver få mindre lagerkostnader och högre omsättningshastigheT. Sportbutikerna behöver också bli bättre på att visa upp varorna, färganpassa och skapa en bra känsla.

Längre ned efter Storgatan finns Hägglunds, äventyrsbutiken som breddat sig och bland annat satsat hårdare på längdåkning och löpning.

– Vi ser en rejäl ökning på längdsidan. Det hänger så klart ihop med att Sportia haft det tungt. Det är en anrik och fin butik och det känns alltid tråkigt när ökningen är på en annans bekostnad, säger Tobias Jönsson, butiksansvarig.

Även han tror att glappet mot internethandeln minskar i framtiden.

– Helt klart. Vår bild är vidare att sporthandeln går mer och mer mot en specialisering. Antingen topprodukter eller så en bred butik där du kan köpa allt. Barnfamiljerna väljer de stora kedjorna medan den äldre målgruppen kommer till exempelvis oss. Men det är tufft att överleva. Vi har inte alls samma marginaler som exempelvis klädhandeln, säger Tobias Jönsson.

FAKTA Sportaffärer i Luleå

CENTRUM

Active living

Hägglunds

Intersport

Naturkompaniet

Stadium

STORHEDEN/NOTVIKEN

Intersport

Stadium outlet

Wildmarksshopen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om