Digitalt lås ska stoppa eleverna att fuska med Chat GPT

Skolorna i Luleå har tekniska möjligheter att låsa elevernas datorer, så att de inte kan fuska med hjälp av textroboten Chat GPT.

"Den största utmaningen lärarna har är att lägga om undervisningen" säger Katarina Eriksson, verksamhetsutvecklare IT och administration, barn- och utbildningsförvaltningen Luleå.

"Den största utmaningen lärarna har är att lägga om undervisningen" säger Katarina Eriksson, verksamhetsutvecklare IT och administration, barn- och utbildningsförvaltningen Luleå.

Foto: Privat

Luleå2023-08-18 19:00

Chat GPT innebär utmaningar och möjligheter för skolorna, eftersom textroboten kan missbrukas av elever som kan använda den för att snabbt ta fram inlämningsuppgifter. Det går inte att se om en uppsats är skriven av en människa eller Chat GPT.

– AI är ett verktyg som vi kommer kunna använda, samtidigt som vi måste förhålla oss till det och justera vårt sätt att jobba, säger gymnasiechefen Eva Lindbäck.

Lindbäck har skickat ut generella riktlinjer till gymnasiet, som innebär att alla betygsgrundande uppgifter ska genomföras i säkrad skrivmiljö och ske under lektionstid. Inga inlämningsuppgifter ska användas som betygsunderlag. 

Skolorna i Luleå kommun har tillgång till ett digitalt verktyg i provplattformen. Det här "inlåsningsverktyget" har funnits i flera år.

– Vi erbjuder ett verktyg som gör att vi kan "låsa in" eleverna vid examination, till exempel om de ska skriva en uppsats, då kommer de inte ur tjänsten förrän de loggat ut. Vi uppmanar så klart att examination ska ske i övervakad miljö i skolan, säger Katarina Eriksson, verksamhetsutvecklare IT och administration på barn- och utbildningsförvaltningen. 

Den snabba utvecklingen av olika chatbotar innebär att lärarna måste se över hur de lägger upp sin undervisning. 

– Det finns inget färdigt recept, lärarna måste vara medvetna om att det finns. Den största utmaningen lärarna har är att lägga om undervisningen, säger Katarina Eriksson. 

För lärare som använt mycket hemuppgifter i sin undervisning kan det innebära större förändringar. Skolverket har gått ut med en avrådan från att använda inlämningsuppgifter, om man som lärare inte kan säkerställa att eleven gjort uppgiften.

Katarina Eriksson påpekar att möjligheterna att fuska med hemuppgifter har blivit mer likvärdiga i och med utvecklingen av Chat GPT.

– Fusk har alltid förekommit. När man skickat med hemuppgifter har elever som haft syskon och föräldrar som kunna hjälpa till haft en fördel. Med AI och Chat GPT har det blivit likvärdigt, alla har chansen att ha sin hjälplärare hemma, säger Katarina Eriksson.

Det viktiga är att utveckla lärares och elevers digitala kompetens menar hon. 

– Att dra i handbromsen och säga nej till AI är att stjälpa både lärarna och eleverna. Våra elever kommer ut i ett digitaliserat samhälle, vi måste utveckla den digitala kompetensen, säger Katarina Eriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!