Skogsområdet norr om Hertsövägen planeras bebyggas med bostäder för 3000-6000 invånare. I den nordvästra delen av området växer tallar som är uppåt 200 år gamla.
– Sån här "krokodilbark" visar att tallen är minst 150 år gammal, berättar planarkitekten och projektledaren Mia Ozoh när hon visar oss runt i skogen.
Den så kallade Gammelskogen vill projektgruppen bevara när Hertsöheden ska exploateras med bostäder. Ett förslag till planprogram är ute på samråd under sommaren.
Utbyggnaden av Hertsöheden kommer ske etappvis.
– Vi kommer att börja från nordväst, alltså i förlängningen av Lerbäcken och Hertsö centrum. Lerbäcksvägen kommer att förlängas och bli huvudgata genom Hertsöheden. Delen mellan Lerbäcken och Hertsöheden kommer endast att vara öppen för kollektiv-, gång- och cykeltrafik för att undvika stora trafikflöden inom Lerbäcken. Biltrafiken kommer att gå via Hertsövägen, säger Mia Ozoh som är projektledare för arbetet med planprogrammet.
Kraftledningsgatan som går genom skogen kan bli huvudgatan i det nya bostadsområdet, eftersom kraftledningarna kommer att flyttas och grävas ned. Hertsöheden bedöms rymma cirka 1000-2000 bostäder.
– Vi ser framför oss ett område med blandade bostadstyper och upplåtelseformer, som ska komplettera utbudet som finns i de andra delarna av Hertsön och Lerbäcken. Vi planerar alltså för både olika former av småhusbebyggelse och flerbostadshus.
I planprogrammet har Hertsöheden delats upp i delområden A-G, där område B sannolikt bebyggs först.
– Vi ser Hertsöheden som ett lämpligt område för entreprenörsbostäder. Inledningsvis kan tillfälliga entreprenörsbostäder sättas upp, i väntan på de permanenta byggnationerna.
– Men vi tar även med oss behovet av permanenta entreprenörsbostäder i fortsatt planering. I förslaget har vi pekat ut ett framtida område i den södra delen av Hertsöheden som en lämplig plats, fortsätter Mia Ozoh.
När kan man tidigast börja exploatera området?
– Man kan börja bygga infrastrukturen när den första detaljplanen har vunnit laga kraft, preliminärt under 2025. Därefter kan man börja bygga bostäder.
Hertsöheden kommer att ta delar av naturreservatet Ormberget-Hertsölandet i anspråk. Det ska kompenseras med mark som i dag inte ingår i naturreservatet tillförs det.
– Ett av de största värdena som finns på Hertsöheden i dag är just naturen och kopplingen till naturreservatet med allt utbud som erbjuds där. Det vill vi ta vara på om och vi har identifierat två sammanhängande grönområden som vi ser som viktigast att värna och förstärka, säger Mia Ozoh.
Det är ovan nämnda Gammelskogen samt ett område kallat Hällorna och bäcken, i planområdets sydöstra del.
Hur har ni tänkt angående service för boende på området – förskolor, skolor, butiker och kollektivtrafik?
– Med en lägre exploateringsgrad, omkring 1000 bostäder, bedömer vi att det kan bli aktuellt med en förskola och ett serviceboende.
– Om det däremot blir upp till 2000 bostäder skapas ett helt annat behov av service och det är något som vi tar med oss i fortsatt planering, så att vi kan säkerställa mark för framtida förskolor, låg- och mellanstadieskola, fler serviceboenden och småskalig handel.
– Målsättningen är att vi ska utforma ett område som gör det enkelt och attraktivt att använda kollektivtrafik och cykel. LLT har som målsättning att trafikera området redan från början, säger Mia Ozoh.