Så ska Sammeli rädda S: "Ogillar falangbildningar"

Hon blev utskälld efter beslutet om Framtidens skola och lämnade politiken. Nu ska Carina Sammeli återupprätta förtroendet för Socialdemokraterna. I en stor intervju ger Luleås blivande kommunalråd sin syn på striderna inom partiet, samarbetet med Moderaterna och de viktiga framtidsfrågorna.

Efter strider och dramatiska avhopp ska hon ena Socialdemokraterna. I december väljs Carina Sammeli till nytt kommunalråd i Luleå.

Efter strider och dramatiska avhopp ska hon ena Socialdemokraterna. I december väljs Carina Sammeli till nytt kommunalråd i Luleå.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-12-05 05:30

När Carina Sammeli får välja plats för intervjun blir det Teknikens hus.

– Jag har suttit i styrelsen och tillbringat otroligt många timmar här med mina barn. Jag tycker om det här stället.

Hon vill inte ta ställning i debatten om placeringen i Södra hamn.

– Frågan är ju utspelad. Det är inte viktigt var huset står, men det är viktigt att Luleå klarar av att ha kvar det.

undefined
Presskonferens om Framtidens skola 2015 med dåvarande skolchefen Karina Pettersson Hedman och Carina Sammeli.

Carina Sammeli klev av efter valet 2018. Då hade hon som ordförande i barn- och utbildningsnämnden bland annat hanterat det svåra och hårt kritiserade beslutet om Framtidens skola, och därefter förlorat en kamp om att bli kommunalråd mot Lenita Ericson.

– Jag kände mig färdig med politiken och färdig med arbetet i nämnden. Jag är som bäst när jag måste anstränga mig för att hänga med. När jag börjar veta vad folk ska säga är det dags för något nytt.

Var det ett bra beslut för dig?

– Jättebra. Jag är gift med en politiker, jag har vänner som är politiker och sedan 2000 hade jag jobbat med politik oavbrutet. Det blir en liten krets. Det var nyttigt att komma ur det gänget, få tid över till barn, häst, kaniner och validera vad jag kan på arbetsmarknaden, säger Sammeli, som arbetar som projektledare på Trafikverket. 

undefined
"Jag ogillar starkt falangbildningar och har aktivt valt att inte vara en del i det", säger Carina Sammeli.

Nu säger du att du längtat tillbaka till politiken. När kom den längtan?

– Den har smugit sig på under hösten. Jag har haft en regel att inte lägga mig i det som händer och inte heller känt att jag velat göra det. Nu märkte jag att jag började bli intresserad igen.

Är det inte så att partikamrater först kontaktat dig och vädjat att du skulle komma tillbaka, för att du är en av få som inte varit delaktig i de interna striderna?

– Nej, längtan tillbaka kom först. När jag redan lekt med tanken var det lätt att tacka ja. Men det andra kan stämma. Jag ogillar starkt falangbildningar och har aktivt valt att inte vara en del i det. När många var djupt i skyttegravarna så förstår jag att det behövdes någon som inte varit där. 

undefined
Lenita Ericson, Emma Engelmark och Carina Sammeli kandiderade 2017 till att bli nytt kommunalråd.

Tror du att S varit i samma position i dag om du blivit kommunalråd 2017?

– Det går inte att svara på. Hade Niklas Nordström suttit kvar om jag blivit kommunalråd? Hade vi ens vunnit valet? Jag var ju inte jättepopulär då...

Inom ett års tid avgick två kommunalråd. Är något fel i partiet eller hur förklarar du det?

– Det är klart att vi måste ha krisinsikt och har ett jobb att göra när vi är splittrade och när uppdraget tycks äta människor. En minst lika stor del är att politikens villkor blivit extremt tuffa. Gränsen för vad som är okej att säga och vad en politiker behöver tåla har förflyttats, inte minst på sociala medier

undefined
2018 lämnade Carina Sammeli politiken. "Det var ett jättebra beslut", säger hon.

Och nu ska du utsätta dig för det igen.

– Ja, men jag har mycket med mig från skoldebatten och vet vad jag ger mig in på. Samtidigt är jag rädd för att bli avtrubbad. Jag vill inte vara en som bara borstar av mig allt.

Vad anser du om konflikten som till sist orsakade Lenita Ericsons avgång?

– Jag har sett den på håll och trodde inte att det var så illa att hon inte skulle vilja fortsätta. Men uppenbarligen var det så.

Lenita Ericson blev vald av gräsrötterna men saknade stöd i för henne viktiga frågor i verkställande utskottet. Tyder inte det på ett glapp mellan S-ledningen och väljarna?

– Det kan det göra, men det måste inte vara så. Det är partiet som ska styra och den politik man beslutat om som ska föras. Folk ska inte behöva fråga sig vilka sossar som styr.

undefined
Sammelis föregångare Niklas Nordström och Lenita Ericson har båda hoppat av.

Så Lenitas budskap, som hon blev vald på, behöver inte partiet ta hänsyn till?

– Det är det där som är det svåra. Man blir vald som person och ska leda arbetet framåt, men bestämmer inte själv.

Tror du att du riskerar att hamna i samma situation som Lenita?

– Nej. Jag känner att jag har ett brett stöd. Men jag kommer inte vinna alla mina frågor och kommer att få göra saker som någon annan bestämt.

Min bild är att något hände inom ert parti efter att Karl Petersen klivit av. Att stämningen förändrades, i alla fall utåt. Tonen i debatterna blev hårdare. Möjligheterna för stora delar av oppositionen att bedriva politik och få insyn i ärenden har skurits ned på ert initiativ. Ni har företrädare som riktat hård kritik mot mediabevakning. Stämmer det här och i så fall vad beror det på?

– Jag vet inte. Det är klart att...Niklas hade ett högre tonläge. Han gillade att ta debatterna och ibland lyckades han reta upp alla andra partier med ett enda inlägg. Jag gillar inte konflikter men jag vill höra vad andra tänker och tycker. Det värsta som finns är när saker inte sägs i debatten utan skrivs i blogginlägg. Jag vill ha diskussioner i rummet, men det kräver också något från båda håll. När det gäller den politiska organisationen så har Luleå haft en väldigt stor sådan. Att minska den handlar inte om att minska diskussionerna och jag tycker inte heller det är det som skett. Det har blivit långa diskussioner och oppositionspartierna är insatta i ärendena.

undefined
"Nya ögon ser saker från annat håll och politiken måste klara av att ompröva sig när förutsättningarna förändras", säger Carina Sammeli om att beslutet om Framtidens skola nu stoppas.

Vad anser du om det samarbete som Socialdemokraterna har med det största oppositionspartiet Moderaterna?

– Jag tycker ingenting om det, mer än att jag ser att det fungerar.

Det handlar ju om att skapa ett majoritetsstyre i viktiga frågor. Var det inte oärligt att S inte talade klarspråk kring detta från första början?

– Nej, det finns ju inget samarbete kring arvoderingar och vilka som har uppdrag. Vi har inget avtal med dem. Att det största oppositionspartiet har ett oppositionsråd är inget ovanligt.

Har samarbetet skadat förtroendet för S? 

– Vissa frågor är för stora för att byta åsikt vart fjärde år. Man måste försöka skapa en hållbar stabilitet i kommunen. Sedan handlar det givetvis om vad man gått till val på och vad som går att kombinera.

undefined
Hon har stått utanför de interna striderna och känner ett brett stöd. På representantskapet på måndag väljs Carina Sammeli av Socialdemokraternas medlemmar till nästa kommunalråd.

Något samarbete talades det inte om före valet. Har samarbetet skadat förtroendet för politiken hos medborgarna?

– Jag tycker att det kan vara ett bevis på motsatsen. Att det kan bli större problem om man går ut med samarbeten och bestämda positioner innan valet och sedan tvingas bryta det. Ibland måste man laga efter läge.

Var vill du att partiet ska söka stöd i framtiden?

– Där vi får ut maximalt av vår politik till minimalt av eftergifter. Var det blir får framtiden utvisa.

S har tappat i väljarstöd de senaste åren. Vad vill du göra för att återerövra förtroendet?

– Först måste vi få lugn och ro i politiken och i stadshuset. Sedan tycker jag inte att vi klarat av att skapa den framtidstro som Luleå egentligen förtjänar. Vi har fantastiska förutsättningar. Ekonomin är bra i jämförelse med många andra kommuner, vi har infrastrukturen och en hamn, och stora företag som driver produktionen. Det vi måste göra är att skapa bättre förutsättningar för näringslivet. Få hit fler investerare och klara av att ta emot de som vill hit. Parallellt med det behöver vi hålla i byggandet.

undefined
Beslutet om Framtidens skola har rivit upp mycket känslor i Luleå.

Tillbaka till Framtidens skola. Ni var självkritiska till hur den processen inleddes och erkände att ni gjort misstag. Hur tycker du att skolfrågan utvecklats de senaste åren?

– Vi har inte lyckats med det beslutet. 9000 personer har skrivit på en namninsamling. Jag vore en idiot om jag tyckte det blivit bra. Samtidigt är det svåra frågor. Det är ingen slump att man säger att "lägga ned skolor och sjukhus är dödsstöten för ett parti".

Nu bryts mycket av det ni planerade för upp. Hur känner du för det?

– Det är självklart att det måste hända. Många som var med i beslutet är borta nu. Beslutet byggde på saker som vi tänkte och trodde på då. Mycket har inte gått att göra, och framför allt har det inte gått att hålla det tempo vi trodde. Hur det blir i framtiden vet jag inte men med de förutsättningar som getts i folkomröstningen måste något göras. Nya ögon ser saker från annat håll och politiken måste klara av att ompröva sig när förutsättningarna förändras.

undefined
2017 förlorade hon kampen om att bli nytt kommunalråd mot Lenita Ericson. Nu blir det Carina Sammeli som tar över efter Ericson, som hoppade av i oktober.

Tror du att skolbeslutet fortfarande ligger dig i fatet när det gäller folkets stöd?

– Det är klart det gör. För vissa människor är det hela bilden av vem jag är, även om det börjar vara länge sedan. Men jag möter också människor som tycker att vi skötte det bra.

Luleå har stora nationella frågor som är högaktuella, exempelvis Hybrit, Malmporten och Norrbotniabanan. Bilden är att Niklas Nordström hade ett stort kontaktnät och att Lenita Ericson till stor del saknade det. Hur viktig är den biten och vilket kontaktnät har du?

– Väldigt viktig. Jag anser själv att jag har ett bra kontaktnät, framför allt inom politiken. Jag har arbetat som politiskt sakkunnig på finansdepartementet och vet hur ett ärende sköts i regeringen. Det tror jag är en större fördel än att känna rätt personer.

Vilka frågor är viktigast för Luleå i dag?

– Vi behöver ha fortsatt fokus på befolkningstillväxten och frågor kopplade till mjukare värden. Jag upplever också att vi har en konflikt mellan stad och land. Det är inte hållbart, och vi måste skapa bättre förutsättningar för att fler kan bo utanför centrum.

undefined
Politiken är det viktiga, inte personen. Det är budskapet från Carina Sammeli, Luleås blivande kommunalråd. "Folk ska inte behöva fråga sig vilka sossar som styr", säger hon.

Finns det någon speciell fråga som du brinner lite extra för?

– Oj, då måste jag tänka. Ja, men jag kan tycka att det ibland är lite trångt i Luleå i hur man får vara. Man ska vara en manlig man eller kvinnlig kvinna. Jag tänker på att alla barn ska få växa upp utan känslan att de måste vara som alla andra, oavsett om man tillhör en minoritet, vilka intressen, sexuell läggning eller funktionsnedsättningar man har.

Hur ska du jobba för det?

– Genom att fortsätta prata attityder och symbolik, och lyfta fram människor som sticker ut. Bjuda på glans och utrymme åt sådana som normalt inte får det.

På måndag får Carina Sammeli stöd från S representantskap och i fullmäktige den 21 december väljs hon till kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

– Det känns roligt. Framför allt ska det bli skönt att få komma igång och jobba.

När börjar du jobba?

– Den 22 december. Jag har redan saker i kalendern.

undefined
Nyladdade batterier. "Jag har suttit i styrelsen och tillbringat otroligt många timmar här med mina barn. Jag tycker om det här stället", säger Carina Sammeli om Teknikens hus.
Carina Sammeli

Namn: Carina Helena Sammeli.

Ålder: 42 år.

Bor: Skurholmen, Luleå.

Familj: make, 3 barn, (kaniner och häst).

Karriär: Projektledare på Trafikverket, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, partiombudsman, politiskt sakkunnig på finansdepartementet.

Intressen: Hästar/ridning, läsa, samhällsfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!